Ellenőrzések

2020.08.12. 18:09

A koronavírus-tesztek ára a kereslettel együtt növekszik

A Versenytanács ellenőrzi a COVID-19 tesztelő klinikákat, hogy megbizonyosodjon arról, biztosan megfelelnek-e a szükséges előírásoknak – jelentette be az intézmény sajtóhivatala szerdán az Agerpres hírügynökségnek.

A hírügynökség szerint a közelmúltban hirtelen emelkedett a COVID tesztek iránti kereslet, a kereslettel együtt pedig a tesztek ára is növekedett.

Az Ok Medical klinika Drive-Thru tesztközpontjában a SARS-CoV-2 RT PCR teszt ára 450 lej, míg a MedSana-nál 420 lej ugyan az a szolgáltatás. A Gral Medical-nál az ár 380 lej, plusz 200 lej, ha az eredményt 24 órán belül kívánjuk kézhez kapni.

Július elején az árak 280 és 390 lei között váltakoztak, de azóta számos ország bevezette a román állampolgárok tesztelésének kötelezettségét, így aztán nincs más választás, tesztelni kell. Méghozzá jó drágán. Hogy a külföldi megszorítások mekkora hatással voltak a román teszt piacra, azt a Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése pontosan tükrözi. Ugyanis a környező országok szigorításai óta, Románia szinten az elvégzett tesztek kb. 40% -a kérésre készül.

„A PCR-tesztek nagyon biztonságosak, pontosságuk 98%, de a vizsgálatok nagy száma (26.000 naponta szerk. megj.) problémákat okozhat a minta kezelésében, átadásában. Azért kell ezeket a dolgokat ellenőriznünk, hogy a módszer globálisan egyre biztonságosabb legyen. ” – mondta Horaţiu Moldovan az egészségügyi minisztérium államtitkára. Moldovan hangsúlyozta, a hatóságoknak azon dolgozniuk, hogy javítsák a tesztelési folyamat pontosságát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában