Eurostat

2024.05.15. 15:57

Románia volt az egyike azoknak a tagállamoknak, ahol márciusban nőtt az ipari termelés

Illusztráció

Agerpres

Márciusban az euróövezet és az Európai Unió ipari termelése éves összevetésben 1 százalékkal nőtt, Írországban, Cipruson és Romániában jegyezték a legnagyobb növekedést - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adataiból.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül Írországban (37 százalék), Cipruson (8,5) és Romániában (3,5) nőtt a legnagyobb mértékben márciusban az ipari termelés 2023 azonos időszakához képest, a legnagyobb visszaesést pedig Finnországban (mínusz 7,7 százalék), Bulgáriában (mínusz 7,6) és Ausztriában (mínusz 7) regisztrálták.
Az EU-ban éves összevetésben az energiatermelés 2,6 százalékkal, a köztes termékek termelése 2,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 7,5 százalékkal, a gyorsan forgó fogyasztási cikkeké 5,1 százalékkal csökkent, míg a tőkejavak termelése 1,5 százalékkal nőtt.
Márciusban az euróövezet ipari termelése 0,6 százalékkal nőtt februárhoz képest, amikor 1,0 százalékos bővülést jegyeztek fel. Az Európai Unióban 0,2 százalékos volt a növekedés a februári 0,9 százalékos bővülés után.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül havi összevetésben a legnagyobb mértékben Írországban (12,8 százalék), Belgiumban (6,8) és Luxemburgban (4,5) nőtt az ipari termelés márciusban, a legjelentősebb csökkenést pedig Szlovéniában (mínusz 5,9 százalék), Lengyelországban (mínusz 5,1) és Dániában (mínusz 4,3) jegyezték.
Romániában márciusban 3,5 százalékos havi növekedést regisztráltak az ipari termelésben, az előző havi 1,7 százalékos csökkenés után.
Az EU-ban havi összevetésben az energiatermelés 0,2 százalékkal, a köztes termékeké 0,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 1 százalékkal, a gyorsan forgó fogyasztási cikkeké 2,7 százalékkal csökkent, míg a tőkejavak termelése 0,7 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában