Építőipar

2024.05.29. 12:00

Ciolacu: Az építőipar a gazdasági növekedés motorja, és továbbra is a kormány prioritásai közé tartozik

Illusztráció

Agerpres

Az építőipar a gazdasági növekedés motorja, és továbbra is a kormány prioritásai közé tartozik - jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu egy bukaresti szakmai konferencia megnyitóján.
Beszédében a miniszterelnök méltatta a hazai építőipari vállalkozásokat, amelyek szerinte az elmúlt években bebizonyították, hogy képesek európai színvonalú autópályák, kórházak, stadionok, arénák építésére, és sok esetben bátran átvállalják és hibátlanul befejezik azokat a beruházásokat, amelyeket külföldi cégek félbehagytak.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az építőipar 8 százalékkal járul hozzá Románia éves GDP-jéhez, és ez az arány évről évre növekedik. Beszédében az ágazatot a fejlődés stratégiai pillérének nevezte. 'Miniszterelnökként az az érdekem, hogy segítsem a romániai vállalatokat a bővülésben, üzleti tevékenységük növelésében és a munkaerő-alkalmazásban' - jelentette ki.
Kiemelte, hogy Romániának több milliárd eurós európai forrás áll a rendelkezésére digitalizációra és innovációra, és kész tenni azért, hogy az építőipari vállalkozások pályázhassanak ezekre az uniós támogatásokra. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az EU helyreállítási alapjából finanszírozott beruházásokat a határidőre be kell fejezni, ellenkező esetben Romániának a pénzt vissza kell fizetni. 'Versenyképességük megőrzéséhez az önök vállalatainak új technológiákat kell alkalmazniuk és olyan technológiai innovációkat kell kifejleszteniük, amelyek növelik termelékenységüket' - üzente az építőipari vállalkozóknak.
Ciolacu beszélt a szakképzett munkaerő alkalmazásának jelentőségéről is. Emlékeztetett arra, hogy a kormány egymilliárd eurót különített el a duális képzésre, ami növelni fogja a vállalatok által igényelt szakemberek számát. 'Ha ezt 15 évvel ezelőtt megtettük volna, Románia másképp nézne ki, és biztosan nem beszélnénk több mint 5 millió külföldön élő román állampolgárról' - fogalmazott a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában