Közlemény

2024.02.27. 09:22

Ukrajna további támogatásáról tárgyalt Klaus Iohannis államfő Párizsban

Fotó: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis hétfőn Párizsban Emmanuel Macron francia elnök meghívására több szövetséges vezetővel együtt vett részt egy munkatalálkozón, amelyen megvitatták az ukrajnai háború helyzetét és Ukrajna további támogatásának hatékony módozatait.
Az elnöki hivatal keddi beszámolója szerint az államfő a találkozón felhívta a figyelmet az Oroszország által kirobbantott háborúnak különösen a fekete-tengeri térség biztonságára gyakorolt hatásaira, ahol a konfliktus hatásai intenzíven érezhetők.
Az ukrajnai háború kirobbanásának második évfordulóján tartott párizsi tanácskozáson jelenlévő állam- és kormányfők ismételten határozottan elítélték Oroszország akcióit, illetve kifejezték támogatásukat Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Megerősítették azt is, hogy Ukrajnának folyamatos katonai támogatásra van szüksége, és megvitatták ennek a lehetőségeit.
A találkozón szó esett a háborúnak az európai és az euroatlanti biztonságra gyakorolt hatásairól is, különös tekintettel a vilniusi NATO-csúcstalálkozón hozott határozatok végrehajtására.
A párizsi tanácskozás egyhangú következtetése az volt, hogy "minden erőfeszítést meg kell tenni Ukrajna támogatásának folytatásáért".
Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis a találkozón üdvözölte Párizs kezdeményezését, amely egy olyan időszakban érkezett, amikor Ukrajnának a korábbinál is nagyobb szüksége van a nemzetközi közösség egységére és szolidaritására. Az államfő hangsúlyozta, hogy az egység és az összehangolt fellépés fenntartása az Európai Unió és a NATO szintjén továbbra is elengedhetetlen.
Iohannis a találkozón bemutatta az Ukrajna megsegítésére tett román lépéseket és intézkedéseket, és megerősítette azt a határozott álláspontját, hogy Ukrajnát mindaddig támogatja Románia, amíg szükséges – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában