Választások

2024.02.21. 18:11

FRISSÍTVE | Ciucă: A helyhatósági és az EP-választásokat összevonjuk

Illusztráció

Agerpres

A helyhatósági és a júniusi európai parlamenti választásokat összevonják, a két kormánypárt közös jelöltlistát állít az EP-választásokon, és önálló jelölteket indít a helyhatósági választásokon - számolt be szerda este a koalíció döntéseiről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă.
A Szociáldemokrata Párt elnökével, Marcel Ciolacuval együtt tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, hogy ezeket a döntéseket előzetesen mindkét párt vezető testülete megvitatta és elfogadta.
Ciucă szerint a választások menetrendjéről szóló koalíciós megállapodásban foglaltak 'automatikusan politikai felelősséggel járnak', növelik a kormányzás hatékonyságát, és figyelembe veszik a polgárok érdekeit, az ukrajnai háború körülményei között ugyanis a választók nyugalmat és stabilitást szeretnének. 'Úgy vélem, hogy bizonyos időszakokban a politikai pártoknak félre kell tenniük a büszkeségüket a romániaiak érdekeiért és az ország stabilitásáért' - jelentette ki.
A pártelnök emlékeztetett arra, hogy miután 2021-ben a jelenlegi koalíció átvette a kormányzást, 'sikeresen átvészelte az egymást követő és egymásra rakodó válságok sorozatát és végrehajtotta a kormányprogramot'. Kiemelte, hogy Románia elöl jár az uniós alapok felhasználásában, az abszorpciós ráta már elérte a 95 százalékot, és nőtt a külföldi befektetők érdeklődése a romániai beruházások iránt. Emellett a gazdasági növekedés valós alapokon, a beruházásokon nyugszik - tette hozzá.
Ciucă ismételten hangsúlyozta: a választások menetrendjéről szóló koalíciós megállapodás a kormányzás koherenciáját és stabilitását szolgálja. 'Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kicsinyes politikai hiúságból meggyengítsünk mindent, ami az ország stabilitásával kapcsolatos' - fogalmazott a PNL elnöke.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában