Egyeztetés

2024.01.13. 18:19

Barbu: A mezőgazdasági minisztérium maradéktalanul felvállalja a gazdákkal folytatott egyeztetés jegyzőkönyvébe foglaltakat

Forrás: agro-tv.ro

Agerpres

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei és a gazdák közötti szombati egyeztetés eredményeit jegyzőkönyvbe foglalták, és a leírtakat maradéktalanul felvállalja a minisztérium - jelentette ki a megbeszélést követően Florin Barbu tárcavezető.
A miniszter beszámolója szerint a felek többek között megállapodtak a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványok egyenértékűsítésében, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megállapodás szerint a következő üléséig a kormány kidolgozza az erről szóló jogszabály-módosítást.
Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.
A jegyzőkönyv egy másik pontja szerint hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a mezőgazdasági termelők a 2022. őszi vetésű növények után. Az erről szóló jogszabály elfogadásának határideje 2024. február 15., a kifizetéseké pedig 2024. május 31.

Az állattenyésztőket érintő követelésekről hétfőn egyeztetnek majd - szögezték le. A gazdák többi követelését megvizsgálják az illetékes hazai és európai intézmények, majd a minisztérium támogatásával ezekre is megtalálják a megoldásokat - olvasható még a jegyzőkönyvben.
A kormány szombat reggeli közleménye szerint több minisztérium és az illetékes közintézmények képviselői a nap folyamán ismét tárgyalnak a héten tüntetésekbe kezdett fuvarozók és gazdák képviselőivel, hogy megvitassák követeléseiket.
A közúti fuvarozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árának alakulása miatt. Megmozdulásukhoz több mezőgazdasági termelő is csatlakozott, a főbb gazdaszervezetek azonban elhatárolódtak a kezdeményezéstől.
Pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában fogadta a tüntetők delegációját. A megbeszélés után a kormány sajtóirodája közölte: az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy január 15-én, hétfőn az illetékes minisztérium képviselőinek részvételével összeül a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport, kedden a szállításügyi ágazatban hatáskörrel rendelkező tárcák illetékesei egyeztetnek, január 17-én, szerdán pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások témájában lesz megbeszélés. Ezt követően a felek folytatják a párbeszédet, hogy mielőbb elő tudják készíteni a felvetett problémák megoldásához szükséges esetleges jogszabály-módosításokat. A kormánypalotából való távozásukkor a fuvarozók és a gazdák képviselői azt nyilatkozták, hogy folytatják a tiltakozást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában