Elutasítva

2023.12.28. 15:23

A képviselőház elutasította a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó három autonómiatervezetet

Agerpres

Elutasította csütörtökön a képviselőház a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó három autonómiatervezetet, amelyeket az RMDSZ listáján mandátumot szerző két politikus nyújtott be a parlamentbe.
A Székelyföld autonómiastatútumára vonatkozó jogszabályavaslat elutasítását 260 képviselő támogatta, 16 ellenezte és egy tartózkodás is volt. A tervezet előírja 'Kovászna, Hargita és részben Maros megye autonómiáját és jogi személyiséggel rendelkező autonóm régióként való létrehozását a román államon belül', és meghatározza a Székelyföld régió határait.
A magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútumára vonatkozó tervezet elutasítását szintén 260 képviselő támogatta, 16 ellenezte és egy tartózkodott. A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezetének elutasítására 255 képviselő szavazott, 15-en ellenezték és egy tartózkodott. A három jogszabályjavaslatot a szenátus vitatja meg döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában