Oktatás

2023.06.21. 18:10

Az USR kéri az államfőtől, küldje vissza a parlamentnek megfontolásra az új tanügyi törvényeket

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kéri Klaus Iohannis államfőtől, hogy küldje vissza a parlamentnek újbóli megfontolásra az új tanügyi törvényeket, amelyek az ellenzéki párt szerint diszkriminatív előírásokat tartalmaznak és védik a plágiumot elkövetőket.
Az USR azt követően adott ki közleményt erről, hogy az alkotmánybíróság szerdán elutasította a Jobboldal Erejével közös beadványukat és alkotmányosnak nyilvánította a közoktatási és a felsőoktatási törvényt. A két ellenzéki alakulat kifogásolta a jogszabályok elfogadásának eljárását, de a líceumi felvételivel, a diákok szállításával, illetve az iskolából történő kizárásukkal kapcsolatos előírásokat is.
Ştefan Pălărie USR-s szenátor, a felsőház oktatási bizottságának tagja úgy véli, ha az államfő kihirdeti a törvényeket a jelenlegi formájukban, azok "súlyos működési zavarokat" fognak előidézni a rendszerben, a kirekesztési és az iskolaelhagyási ráta növekedéséhez fognak vezetni.
A törvényhozó rámutatott, bár az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a törvények nem sértik az alkotmányt, a jogszabályok "minden más vizsgán megbuktak", hiszen nem tesznek eleget sem a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), sem az UNICEF követelményeinek, "nem állták ki sem a jóérzés, sem a szakértők, sem a társadalmi konszenzus próbáját".
Az USR ugyanakkor kéri az oktatási minisztertől, hogy a közoktatási törvény által előírt új líceumi felvételit előbb csak kísérleti jelleggel vezessék be minél kevesebb iskolában és nemzetközi szakértők felügyelete alatt.
Az ellenzéki párt másik szenátora, Silvia Dinică rámutatott, a napokban képességvizsgázó diákok "a Képzett Románia projekt generációjához" tartoznak, és 20 ezren közülük nem vesznek részt a képességfelmérőn, ami az oktatás hatékonysága szempontjából "katasztrófával ér fel".
Az USR és a Jobboldal Ereje beadványát elutasítva alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az új oktatási törvényeket.
Az intézmény közleménye szerint a bírák egyöntetűen megalapozatlannak találták a két ellenzéki párt kifogásait. Megállapították, hogy a jogszabályt a tervezet visszaküldésével kapcsolatos parlamenti eljárás követelményeinek megfelelően fogadták el, előírásai nem sértik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a szabályok egyértelműségének elvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában