Ünnep

2023.04.21. 09:16

2025-ben lehetnek egyeztetések a katolikus és az ortodox húsvét közös időpontjáról

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A katolikus egyház és a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus 'fontolgatja', hogy 2025-ben közös időpontban állapodjanak meg húsvét megünneplésére - jelentette ki csütörtök este az AGERPRES-nek Wilhelm Dancă. A Bukaresti Egyetem római katolikus teológia karának dékánja szerint azért lenne alkalmas a naptári reform bevezetésére a 2025-ös év, mert akkor lesz az első nikaiai zsinat 1700-ik évfordulója, ráadásul abban az évben a nyugati és az ortodox kereszténység húsvétvasárnapja ugyanarra a napra, április 20-ára esik. 'Egy lehetséges közös időpontról a jubileumi évben egyeztetnek majd a felek' - nyilatkozta az egyetemi professzor, a Román Akadémia levelező tagja.
Wilhelm Dancă elmondta, hogy a nyugati és az ortodox keresztények közös húsvétszámításának gondolata megosztja a híveket, egy részük szkeptikusan viszonyul a naptári reformhoz. 'Az ortodox egyház jelenleg más tekintetben is megosztott, nemcsak a naptár tekintetében' - jegyezte meg. Emlékeztetett arra is, hogy a keleti ortodoxok a julián naptár szerint ünneplik a húsvétot.
Mindazonáltal a teológus szerint a katolikus egyház 'optimista várakozással' tekint a 2025-es évre, amikor meg lehetne tenni az első lépést a megállapodás irányába. 'Van remény. És gondoskodnunk kell róla, hogy ne haljon meg...' - jelentette ki a dékán.
Wilhelm Dancă csütörtök este a 'Keresztény húsvét és zsidó húsvét - hasonlóságok és különbségek' címmel tartott előadást a bukaresti Dalles kulturális központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában