Az offshore-törvény alsóházi vitája

2022.05.18. 13:38

A kormánypártok és az USR szerint a jogszabály hozzájárul Románia energetikai biztonságához

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ törvényhozói támogatták az offshore-törvény tervezetét, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői bírálták azt a képviselőház szerdai ülésén. A tervezetet, amelyet az alsóház döntő házként fogadott el, 248 képviselő támogatta, 34-en pedig ellene voksoltak. Gheorghe Pecingină liberális képviselő a tervezet vitáján kijelentette, a PNL frakciója megszavazza a törvényt, amely "helyreállítja a normalitást". "Tisztelni kell minden beruházót, ugyanakkor jelen törvény a román államnak is biztosítja a maga részét" - mondta Pecingină a tervezet vitáján.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristina Prună bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert a törvénytervezet előterjesztése miatti késedelemért. Emlékeztette, hogy már 2019-es beiktatásakor kijelentette, hogy az offshore-törvény módosítása prioritást élvez, de csak most, két és fél év után terjesztette elő a jogszabály-tervezetet. Ezzel a miniszter hozzájárult Románia energiabiztonságának gyengítéséhez és az orosz gáztól való függőség növeléséhez, illetve a román állampolgárok gázszámláinak növekedéséhez - mondta az USR-s képviselő. Mindazonáltal reméli, hogy a törvény utat nyit végre a beruházások előtt - fűzte hozzá.

Radu Popa PSD-s törvényhozó szerint a tervezet biztosítja Románia energetikai biztonságát. "Javasolom, hogy vessünk véget a populizmus bajnokságnak. A törvény jó, természetesen nem tökéletes, de biztosítja Románia energetikai biztonságát egy nagyon bonyolult helyzetben. (...) Nézzük a román állampolgárok érdekeit, és támogassuk a törvény elfogadását" - fejtette ki Popa. Bende Sándor RMDSZ-es képviselő leszögezte, kollégáival megszavazzák a tervezetet, amely fontos az ország számára a jelenlegi nagyon összetett helyzetben. Ezzel szemben George Simion AUR-os törvényhozó bírálta a tervezetet, mivel szerinte az nem ír elő szankciókat a szerződéseket be nem tartó kitermelő vállalatoknak. "A befektetőknek csak jogokat adunk, szankciókra meg nincs lehetőség" - adott hangot véleményének Simion. Azt is nehezményezte, hogy "a Fekete-tengerben kitermelt földgázt a bécsi tőzsdén fogják tranzakcionálni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában