Románia

2022.02.21. 17:01

Leszavazta a képviselőház Stelian Ion javaslatát

Agerpres

 

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását előíró törvénytervezet vitájának elnapolását kérte hétfőn a képviselőháztól Stelian Ion volt igazságügyi miniszter. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőjének javaslatát a plénum elutasította. Stelian Ion azt indítványozta az alsóház hétfői plenáris ülésén, hogy három héttel halasszák el a SIIJ felszámolását előíró törvénytervezet vitáját, és várják meg a Velencei Bizottság véleményét a kérdésben. A tervezetet pénteken pozitívan véleményezte a képviselőház jogi szakbizottsága.

 

A plénum 81 támogató és 139 ellenszavazattal elutasította az USR-s képviselő javaslatát.

 

Stelian Ion szerint a törvénytervezet valójában nem számolná fel a különleges ügyészséget, hanem egy sokkal erősebb és még ártalmasabb intézménnyé alakítaná át. Mint kifejtette, ebben a formában a tervezet minden olyan érdeket kiszolgál, amelyet 2017-2018-ban a SIIJ létrehozói (többek közt Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök) szem előtt tartottak: kibújni az országos korrupcióellenes ügyészség hatásköre alól, és az általuk ellenőrzött emberekkel elvégeztetni a korrupt bírák, ügyészek és politikusok elleni nyomozást. Stelian Ion közölte azt is, hogy az USR az alkotmánybírósághoz fordul, ha parlament a jelenlegi formájában szavazza meg a törvénytervezetet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában