Szórványlét

2024.05.26. 18:43

A Fekete-Körös mentén élő magyarokról szóló könyvet mutattak be Nagyváradon

Körös körül, feketén fehéren címmel jelent meg Domonkos László író legújabb kötete, amelyben a Fekete-Körös mentén élő magyarok múltját és jelenét mutatja be.

Forrás: MPE

MPE-sajtóanyag

A kötetet előbb a Fekete-Körös mellett lévő Tenkén, majd Nagyváradon mutatták be május 23-án és 24-én. Tenkén a református egyházközségben Megyasszai Attila lelkipásztor adott otthont a könyvbemutatónak. A lelkipásztor köszöntője után Nagy József Barna, a kötetet kiadó Magyar Polgári Egyesület (MPE) vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Domonkos László beszélt a könyvről. Mint elmondta, Tenkén lassan visszatérő vendégnek számít, hiszen hat alkalommal járt már a településen. A tenkei látogatásai, a Polgári Egyesület vezetőjével való régi barátsága, a szórványról folytatott beszélgetéseik során érlelődött meg benne, hogy a Fekete-Körös mentén élő magyarokról könyvet írjon. Az elhatározást tett követte, és Nagy József Barnával együtt tavaly szeptemberben több mint egy hetet töltöttek el a Fekete-Körös mentén, ahol minden települést felkerestek, ahol magyarok élnek. Természetesen rengeteg irodalmat, minden fellelhető, a térségről szóló könyvet, írást is elolvasott a helyszíni tapasztalatgyűjtés mellett, ennek eredménye lett ez a kötet. Mint elmondta, a kiadvány amolyan lírai szociográfiának tekinthető, ahol a számos történelmi utalás, a történelmi tények mellett a mai helyzetet is bemutatja. Így megkerülhetetlenül ír a vegyesházasságokról, a számbeli fogyatkozásról, de mindezek mellett a kötet nem a szórványkérdésre adható válaszokat akarja bemutatni, hanem inkább látleletet, egyfajta összegzést nyújt. Ahogy a kötetben is fogalmaz a szórványléttel kapcsolatban: „azt érdemes talán a leginkább megvizsgálni, hogy ez az élet, ez a létezésforma, ez a közösségi alaphelyzet mennyi és milyen minőségű életesélyt, társadalmi-történelmi életteret, egyáltalán az emberi és magyar létezés miféle lehetőségeit és valóságát mutathatja fel. Olyan magyar ezrek esetében, amelyek meggyötörtsége és szívóssága, nem mindennapi karaktere és küzdelmes szép múltja ugyanúgy meghatározó és kötelező érvényű parancs a megmaradásra, mint a Fekete-Körös életet adó, megtartó örökléte”.

A tenkei bemutató után, másnap Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban, szintén Nagy József Barnával közösen mutatták be a kötetet. A szerző és a kiadó közötti beszélgetés során felelevenítették a helyszínbejárás legérdekesebbnek tartott mozzanatait. Mint elmondták, a kötet a Fekete-Körös forrásvidékének bemutatásától egészen Antig, a jelenlegi országhatárig veszi sorra a településeket, de nemcsak a falvakról, hanem a táj szépségeiről is szó van benne.

A nagyváradi könyvbemutató tartalmas beszélgetéssé alakult át, ahol a jelenlévők számos értékes gondolatot osztottak meg a szerzővel és a hallgatósággal.

A kötet Nagyváradon beszerezhető a Garasos híd melletti Libris Antica könyvesboltban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában