Beruházás

2024.05.26. 13:38

Sokba kerül majd a váradiaknak az Őssi strand átalakítása

Mintegy 43 millió euróból építik majd át a nagyváradi Őssi strandot. A beruházásra uniós finanszírozást kér az önkormányzat, de a költségek hetven százalékát a helyi költségvetésből kell majd állni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal az Északnyugati Regionális Fejlesztési Programhoz nyújtotta be a projektet, a kivitelezés 24 hónapot vesz majd igénybe. A beruházás műszaki-gazdasági mutatóit pénteki azonnali ülésén fogadta el a helyi tanács. Az egyhangúlag megszavazott határozattervezet értelmében a beruházás teljes értéke 214.590.757 lej áfával együtt, azaz mintegy 43 millió euró. Ebből az összegből az uniós hozzájárulás a megpályázható összeg negyven százaléka, a különbözetet, azaz a megpályázható összeg hatvan százalékát és a nem megpályázható költségeket, mintegy 30 millió eurót a helyi költségvetésből kell majd állni.

Forrás: PMO

A napirendi pont vitáján Adrian Madar, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője azt mondta, hogy a korszerűsített termálstrandot tartsák fenn a város lakosai számára, nem úgy, mint a Nymphaea aquaparkot, amelyet jobbára a turisták látogatnak. Szabó József, az RMDSZ frakcióvezetője a helyi tanácsban a beruházás költségeit kifogásolta. „Ha elemezzük a 2023-ban Püspökfürdőben felavatott strand helyzetét, vagyis azt, hogy az a beruházás mintegy 14 millió euróba került, akkor láthatjuk, hogy hasonló nagyságú területen mi háromszoros áron építkezünk” – fogalmazott. A két felvetésre válaszolva Florin Birta polgármester elmondta, hogy az Őssi termálvizes fürdő nem egy szórakoztató vízi központ lesz, mint a Nymphaea aquapark, hanem egy olyan létesítmény, ahol inkább a nyugodt pihenés biztosítása lesz a fő, tehát a két létesítmény célközönsége eltérő lesz. Az elöljáró hozzátette, hogy a Szabó József által említett strand csak nyáron működik, és nincs benne fedett uszoda, ezzel szemben az Őssi Termálvizes Fürdő egész évben működni fog és fedett részek is vannak benne, ez az oka tehát a költségbeli különbségeknek. Mindemellett Florin Birta azt ígérte, hogy napokon belül egy részletes összehasonlító anyagot fog a tanácsos rendelkezésére bocsátani, hogy lássa, mi az oka annak, hogy ekkora költségvetésbeli különbségek vannak a két beruházás között.

Forrás: PMO

Mint azt már megírtuk, egy modern termálvizes fürdőt hoznak létre az Őssi strand helyén. A létesítmény egyharmadát továbbra is az időseknek tartják majd fenn, a terület kétharmadán pedig, ami a déli részt foglalja magába, kialakítják a termálvizes fürdőt, ami a jelenleg 45.084 négyzetméteres területből 32.405 négyzetmétert foglal majd el. Az alagsor-földszint-emelet struktúrájú új főépületben működik majd a spa-központ. Ebben a 8853 négyzetméteres alapterületű épületben lesznek beltéri medencék is, melyek vízfelülete több mint 500 négyzetméter lesz, de ugyanitt lesz a ki- és bejárat, az öltözők, a műszaki helyiségek, az irodák, a közélelmezési egység és a fitneszterem is. Építenek egy különálló kisebb épületet, amelyben a mosdók, raktárak és a műszaki helyiségek kapnak helyet. Lesz továbbá öt kültéri medence, melyek közül az egyik úszómedence lesz, egy másik pedig összeköttetésben lesz a beltérivel. A kültéren is építenek egy közélelmezési egységet, ami mosdókkal lesz ellátva. Az egyik medencében vízi bárt alakítanak ki, zuhanyzókat is telepítenek, és egy kőlapokkal burkolt napozórészt is létrehoznak, továbbá lesz egy, a Sebes-Körös partjára kifutó stég is.

Forrás: PMO

A létesítménybe a déli oldalról, az Alexandru Cazaban utcáról lehet majd belépni. Az utcával párhuzamosan egy 147 helyes parkolót alakítanak ki, hat helyet mozgáskorlátozottak számára tartanak majd fenn. Az önkormányzat képviselői szerint a munkálatokra idén nyáron lehet majd kiírni a közbeszerzési eljárást, azt követően, hogy az önkormányzat megszerzi rá a finanszírozást. Maga a kivitelezés 2025 első felében kezdődhet meg és két évig fog tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában