Szentmise

2024.05.26. 15:46

Tempfli Józsefre emlékeztek a nagyváradi római katolikus székesegyházban

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Tempfli Józsefre emlékező szentmisét mutatott be szombaton este a nagyváradi római katolikus székesegyházban Böcskei László megyés püspök. Beszédében arra hívta fel a figyelmet: ebben az esztendőben a szentháromság ünnepének előestéjén mutatják be a megemlékező szentmisét az egykori főpásztor, Tempfli József halálának nyolcadik évfordulóján. Belelapozva az elmúlt évtizedek nagykönyvébe, és felidézve a talán még élő emlékeket, tudjuk azt, hogy a váradi egyházmegye vezetését 1990-től 2009-ig látta el Tempfli József, egy olyan időszakban, amikor az ősi egyházmegye életében egy új fejezet kezdődött. Az 1989 decemberi változások megnyitották az újrakezdésnek a lehetőségét. „A szentmise keretében tiszteletünket fejezzük ki egykori főpásztorunk iránt, ugyanakkor hálát akarunk adni a Jóistennek az ő kitartásáért, odaadó munkájáért. De mindezeken túl szembesülnünk kell egy nagy kérdéssel, melyre valamikor és valahogyan meg kell adnunk a választ. Felidézzük az ő tetteit, az egyháztörténet egy időszakát, és megkérdezhetjük magunktól: mennyire és hogyan vagyunk mi folytatói annak a munkának, amit emlegetni szoktunk még, amelyre felnézünk, és ami minket is cselekvésre kell ösztönözzön” hangsúlyozta Böcskei László. Hozzátette: egy püspöknek az egyik feladata az is, hogy tanítsa a népét a kérdés tehát, hogy mennyire voltunk mi befogadók aziránt, amit Tempfli József mutatott, cselekedett a közösségért, az egyházmegyéért, az egész társadalomért. Fodor József általános helynök nemrég megjelent életrajzi kötetében fel van sorolva az is, hogy a püspök mennyi mindent tett, épített, alkotott regnálása idején. Ha megszólalhatna, talán megkérdezné: hogyan sikerült nekünk követni a példáját, folytatni a művét? Hogyan tudtuk mi építeni a kapcsolatokat, megőrizni az egységet, az egyházmegye arculatát? Méltó utódai vagyunk-e Szent Lászlónak? – sorolta a kérdéseket a megyés püspök. „Emlékezünk tehát, hálát adunk, ugyanakkor kérjük a Jóistentől a kegyelmet, a tisztánlátást, hogy mi is helyt tudjunk állni a kihívásokkal szemben, hogy legyünk közösségünk építői és az egység megvalósítói” fogalmazott Böcskei László.

 

Az áldás és a lorettói litánia elimádkozása után a jelenlevők levonultak a székesegyház kriptájába, ahol Tempfli József sírjánál imádkoztak az egykori főpásztor lelki üdvéért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában