Indítvány

2021.09.28. 12:38

Ciolacu: Az USR-nek és az AUR-nak vissza kellene vonnia a bizalmatlansági indítványt

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az USR PLUS-nak és az AUR-nak vissza kéne vonnia bizalmatlansági indítványát, majd újra benyújtania, mert különben fennáll a veszély, hogy ismét megtámadják azt az alkotmánybíróságon.

Ciolacu kifejtette, nem az alkotmánybíróság, hanem a parlament a jogalkotó szerv, és az alkotmánybíróság nem rendelheti el, hogy az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát megvitassák és szavazás alá bocsássák. Ha a parlament meg is szavazza az indítványt, azt újból megtámadhatja a kormányfő az alkotmánybíróságon arra hivatkozva, hogy alaptörvénybe ütközik, így Cîţu továbbra is marad a miniszterelnöki székben. „Akik benyújtották a bizalmatlansági indítványt, vissza kellene vonniuk azt, mert alkotmányos természetű konfliktust idézett elő, és ismét be kellene nyújtaniuk, az alkotmánybíróság döntésének figyelembevételével, hogy az eljárás legálissá váljon. Ha továbbra is erőltetik az USR-AUR szövetség indítványát, annak Cîţu lesz a nyertese” – vélekedett a PSD elnöke.

Az alkotmánybíróság (CCR) illetékesei kedden megerősítették az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a taláros testület egyöntetű döntéssel befogadta Florin Cîţu miniszterelnök beadványát, megállapítva, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány.

Az alkotmánybíróság határozata értelmében ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában