Migránsáradat

2024.04.30. 16:07

Cătălin Predoiu: Románia készen áll a migrációs és menekültügyi paktum végrehajtására

Agerpres

Cătălin Predoiu belügyminiszter szerint Románia készen áll a migrációs és menekültügyi paktum végrehajtására, és már meg is hozta az előkészítő intézkedéseket.
A belügyminisztérium keddi közleménye szerint a tárcavezető részt vett az uniós tagállamok belügyminisztereinek hétfőn és kedden tartott informális találkozóján a belgiumi Gentben, ahol megvitatták azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik az új migrációs és menekültügyi paktum végrehajtását.
Az eseményen az uniós tagállamok és a schengeni társult országok belügyminiszterei és migrációs miniszterei mellett az Európai Bizottság és az érintett uniós ügynökségek képviselői vettek részt.
A közlemény szerint a találkozón Cătălin Predoiu felhívta a figyelmet az új migrációs és menekültügyi jogszabályok összetettségére, illetve szorgalmazta a végrehajtásuk megfelelő megtervezését és a szükséges pénzügyi források biztosítását. A belügyminiszter ugyanakkor rámutatott, hogy a március 31-i részleges schengeni csatlakozása óta Románia erőfeszítéseket tesz a belső határellenőrzés nélküli térség biztonságának megőrzésére.
Felszólalásában a román tárcavezető felidézte a román-szerb határon 2023 márciusától zajló kísérleti projekt pozitív eredményeit, illetve emlékeztetett arra, hogy Románia gyümölcsöző együttműködése az Európai Bizottsággal és az uniós ügynökségekkel egy új együttműködési keretben folytatódik.
Cătălin Predoiu a genti találkozón elmondta, hogy Románia az Európai Bizottsággal és a térségbeli államokkal - Görögország, Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Ausztria - közösen kezdeményezte az illegális migráció és a határokon átnyúló bűnözés elleni regionális összefogás megerősítését.
'Sokéves tárgyalások után gyorsan közeledünk a várt pillanathoz, a migrációs és menekültügyi reform hatálybalépéséhez. Ezt a történelmi jelentőségű reformot nemcsak papíron kell elfogadni, hanem alapvetően meg kell változtatni a munkamódszereinket a határainkon és országaink területén' - idézte a közlemény a belügyminisztert.
Predoiu elmondta, hogy a hangsúly most a reformok végrehajtására helyeződik át, és a genti találkozó az első fontos lépés ebben a folyamatban. 'A kitűzött célok sikeres eléréséhez elengedhetetlen az összes érintett szereplő politikai, operatív és technikai szintű bevonása és a megfelelő pénzügyi támogatás biztosítása. Románia készen áll a migrációs és menekültügyi paktum végrehajtására, és már meg is hozta az előkészítő intézkedéseket' - fogalmazott a miniszter.
Predoiu elmondta azt is, hogy a román-szerb határon 2023 folyamán lebonyolított kísérleti projekttel Románia voltaképp megelőzte a migrációs és menekültügyi reformot. Szerinte Bukarest részvétele ebben a projektben összhangban volt azokkal az aktív lépésekkel, amelyeket az ország tesz az illegális bevándorlás csökkentésére és a külső határok biztonságának megerősítésére. Hozzátette, hogy a megelőző intézkedéseknek köszönhetően az illegális migráció 97 százalékkal csökkent, és az észlelt határsértések megfeleződtek a román-szerb határon. 'A kísérleti projekt pozitív eredményei a folytatásra ösztönöztek bennünket' - nyilatkozta a román belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában