Biztonság

2020.12.18. 09:24

Testkamerákkal szerelik fel a határőröket

Forrás: politiadefrontiera.ro

Több mint három ezer darab, Motorola VB40 típusú testkamerát vásárolt a Román Határrendészet, melyeket szétosztanak a járőröző és határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő egyenruhások körében. Ezeket nemcsak a szárazföldi átkelőhelyek vámrendészei fogják viselni, hanem a légikikötők és vízi kikötők őrei is. A határrendészet december 14-ei közleménye szerint a testkamerák egyaránt szolgálják a határőrök és a határátkelők biztonságát is – ezen eszközök jelenléte reményeik szerint meggátolja majd az éppen ellenőrzött személyeket abban, hogy testi sértésre tegyenek kísérletet a határőrrel szemben, ezzel egy időben pedig a határőröket is megakadályozza az esetleges jogsértésekben.

Felmerülő kérdések

A beruházást állami költségből finanszírozták, összesen 4,4 millió lejbe került, áfa nélkül. A projekt célja, az említett transzparencia biztosítása mellett, hogy javítsanak a határrendészeti szolgálatok általános minőségén. Az új felszerelést nonstop használni lehet majd, bár vannak részletek, melyekre nem térnek ki a közleményben, felmerül például a kérdés, hogy kötelező-e ezeket nonstop használni; mi van akkor, ha a határőr a mellékhelyiséget kell használja, és hogyan tudják ellenőrizni, hogyha ez esetben kikapcsolhatja, akkor erre hivatkozva, bármikor máskor is kikapcsolja-e. Más kérdés az, hogy mit szólnak ehhez a határrendészek, mennyire összeegyeztethető a folyamatos monitorizálás a személyi jogokkal, és mennyire lesz zökkenőmentes az új kamerák használatba helyezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában