Korrupciógyanús ügyek

2024.01.27. 07:29

A fővárosban "fosztogatás és osztogatás" zajlott a Városháza-gate kulcsfigurája szerint

A Magyar Nemzet megszerezte azokat a hanganyagokat, amelyek egyikén Bajnai Gordon "régi harcostársa" a Lánchíd ügyében félreérthetetlenül fogalmazott.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Korrupció – a Városháza-gate hangfelvételei szerint leginkább ezzel magyarázza az ügy kulcsfigurája, hogy a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés színre lépése után miért drágult meg 5 milliárd forinttal a Lánchíd felújítása és miért csökkent az árért elvégzendő munka - írja a lap

Mint emlékezetes, a Városháza-gate 2021 őszén robbant ki, miután egy álarcos alak több üzleti megbeszélés felvételét is nyilvánosságra hozta. Az ismeretlen végül közel tízórányi hanganyagot juttatott el a nyomozóhatóságokhoz, amelyek leiratát megszerezte a Magyar Nemzet. 

A Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőtársa 2021 júniusában a lehetséges baloldali pénzforrásokról váltott szót. 

Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.”

A beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”

Erre Bajnai Gordon „régi harcostársa” a Lánchídra utalva úgy reagált: „Hát 5 milliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”

Majd arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?” konkrétan fogalmazott: 

"Tüttő Kata, szocialista főpolgármester-helyettes és „ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken".

Az üzletember szavait lényegében csak egyféleképpen lehet értelmezni: szerinte a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását szándékosan túlárazták azért, hogy a többletből visszaoszthassanak pénzeket. Vagyis Bajnai Gordon „harcostársa” korrupciós összegek előteremtésének szándékával magyarázta a botrányos beruházásokat.

A Városháza elkótyavetyéléséről tárgyaló üzletember – akit Bajnai Gordon a Városháza-gate során kiszivárgott felvételeken régi harcostársának nevezett – 2021-ben fájó pontossággal mutatott be, jövendölt meg néhány másik, azóta nagyrészt tisztázott eseményt.

A napokban az Atv.hu arról számolt be, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig különféle saját számláira, a summát pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették.

A cikk folytatása a részletekkel ITT olvasható.

Így tette tönkre Karácsony Gergely a híd felújítását

A Tarlós István vezette budapesti önkormányzat még 2019-ben írt ki tendert a Lánchíd felújítására, melyet az A-Híd Zrt. nyert meg. A Váralagút és a Széchenyi téri villamosalagút felújítását is tartalmazó, 35 milliárdos ajánlaton belül 21,8 milliárd forintos tétel vonatkozott kifejezetten a Lánchíd felújítására – idézi fel a történteket az Origo.

A Tarlóst főpolgármesteri székben váltó Karácsony Gergely újra kiíratta a Lánchíd felújítására vonatkozó pályázatot, amit ugyanaz a társaság nyert meg.

Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel" – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérték össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb" pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

A nettó költségek alakulása is azt mutatja, hogy a negyedével lett magasabb az ajánlat ugyanarra (vagyis csak a Lánchíd-felújításra), ugyanattól a cégtől. Tarlós idején nettó 15,22 milliárdos lett volna a bekerülés, Karácsonynál már nettó 18,8 milliárdos.

Ez már önmagában éppen elég felháborító lenne, de a történelminek nevezhető budapesti beruházás Karácsony-féle kivitelezése nyomán újabb és újabb botrányok kerültek napvilágra.

Semmilyen értelmezhető műszaki ok nem állt a háttérben, mégis hatalmas csúszással, 2021 márciusában kezdődött csak meg a kivitelezés – ráadásul úgy, hogy volumenében jóval kisebb volt a Tarlós-féle változatnál.

Karácsonyék, teljesen érthetetlen módon, hónapokon keresztül nem tettek semmit, a felújítás ügye állt és várt, annak ellenére, hogy egy műszakilag teljes körűen előkészített és elfogadott projektet kapott az új városvezetés 2019 őszén.

Az Origo cikke IDE kattintva olvasható tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában