Furcsa körülmények

2024.01.12. 07:15

A Lánchíd gyanúsan felárazott felújítására még mindig nincs magyarázat

A baloldali budapesti városvezetés által lebonyolított botrányos Lánchíd-beruházás, valamint az exügyvéd, Vig Mór elleni nyomozás szálai összefuthattak. A büntetőügyet érintően tavaly számos helyszínre kiszállt a NAV, köztük a fővárosi beruházást furcsa körülmények között elnyerő A-Híd Zrt.-hez is – adta hírül a Mandiner. Decemberben házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az A-Híd Zrt. építőipari cégnél.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: Origo

Fotó: Csudai Sándor

Az A-Híd Zrt. végezte a Lánchíd felújítását, ám mint köztudott, a cég meglehetősen furcsa körülmények között győzött a Karácsony Gergely vezette városvezetés által kiírt közbeszerzési eljáráson.

A tender elnyerése ugyanis nem volt botrányoktól mentes. A Lánchíd felújítására kiírt új eljárást a Karácsony Gergely vezette városházának köszönhetően a cég ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyerte meg , mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején végezte volna el a munkát. 

A mintegy 23 százalékos drágulás mellett majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettest év végi bulin vendégül látó céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. június 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Tarlós idején, 2019 szeptemberében négy érvényes ajánlat érkezett, a legkedvezőbbet az A-Híd adta, amely akkor bruttó 21,8 milliárdot kért volna a Lánchíd felújításáért. A cég ugyanakkor Karácsonyék időszakában már 26,8 milliárdért vállalta el az eredetinél egyébként kevesebb feladatot magában foglaló megbízást – emlékeztet a Mandiner.

Karácsony Gergely az üzlet nyélbe ütése után azt kezdte bizonygatni egy interjúban, hogy a Lánchíd felújítása valójában olcsóbb lesz, mint a Tarlósék alatt tett ajánlat, de az érvelését (csúsztatását) már akkor is könnyedén lehetett cáfolni.

A főpolgármester a csaknem hatvanszorosára emelt előlegre, valamint a vállalkozó által fizetendő késedelmi kötbér megfelezésére is frappáns választ adott. „Erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani” – ennyit tudott erről mondani Budapest első embere, aki persze „alantas vádaskodásnak” nevezte, ha valaki korrupciós kockázatot emleget a hídfelújítás kapcsán.

A házkutatással kapcsolatban a Mandiner megkereste az A-Híd Zrt.-t is, a cég válaszát – kérésükre – változtatás nélkül közölték. 

„A NAV tavaly novemberben végzett helyszíni ellenőrzést az A-Híd Zrt.-nél, két külső céggel kapcsolatos eljárás részeként. Az A-Híd Zrt. mint adatszolgáltató a kért anyagokat, dokumentumokat azonnal és hiánytalanul a nyomozók rendelkezésére bocsátotta. A kérdésére válaszolva tehát: az A-Híd Zrt. a külső cégekkel kapcsolatos eljárásban adatszolgáltatást teljesített, az A-Híd Zrt. vonatkozásában sem kihallgatásról, sem gyanúsításról nincsen szó. Az eljárással érintett vállalkozásokkal az A-Híd Zrt.-nek nincs élő szerződése.  Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kérnek tőlünk. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettünk az adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, és a jogszabályokat mindenben betartva természetesen a későbbiekben is együttműködünk a hatósággal” – fogalmazott az A-Híd.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában