Új szövetséges

2023.05.30. 11:30

Magyarországhoz hasonlóan Görögország sem támogatja az új szankciós csomagot

Görögország csatlakozott a magyar diplomácia törekvéseihez: hazánkhoz hasonlóan nem hajlandó belemenni a tizenegyedik uniós szankciós csomagba, amíg a görög cégek nem kerülnek le az ukrán „feketelistáról”.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel (előtérben) és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel (takarásban) tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén 2023. február 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Korábban már hírt adtunk arról, hogy az ukrán vezetés összeállított egy jogi súllyal ugyan nem bíró, de az üzleti érdekek csorbítására nagyon is alkalmas listát a „háborút támogató cégekről”. Az összeállítás kritériumai nem átláthatók, és arra európai uniós cégek is felkerültek – többek között az OTP Bank és több görög vállalat. A magyar kormány visszautasította az Ukrajnának nyújtandó további uniós katonai segélyek támogatását és a szankciókról sem hajlandó tárgyalni mindaddig, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a listáról.

Hazánk álláspontjának váratlan támogatója akadt, amikor Görögország jelezte, hogy számukra is elfogadhatatlan az ukránok lépése, és az újabb szankciós csomag támogatását attól tették függővé, hogy cégeik lekerüljenek az ukrán „szégyenlistáról”

– mutat rá a Politico. A dél-európai ország szerint vállalataik semmit nem tettek, amivel megsértették volna az érvényben lévő korlátozásokat, és bizonyítékokat követel az ukrán hatóságoktól.

A Magyar Nemzet arról ír: a tizenegyedik szankciós csomag már a látszat szintjén sem Oroszországról szól, hiszen az orosz gazdaság nem fog meggyengülni attól, hogy az unió felfüggeszt egy működésen kívüli vezetéket vagy hogy harmadik országok vállalatai tiltólistára kerülnek, az Európai Bizottság azonban abban bízik, hogy így meg tudja akadályozni a büntetőintézkedések megkerülését. A közép-ázsiai országoknak viszont fontosabbak a kiegyensúlyozott orosz kapcsolatok, mint a Nyugat elvárásainak való megfelelés, éppen ezért valószínűtlen, hogy az EU célt ér az újabb csomaggal, amelyből az atomenergiával kapcsolatos kérdések kikerültek.

A tervezett tizenegyedik csomag szabályai azokat a „személyeket és szervezeteket” célozzák, amelyek „megkerülik a EU korlátozásait”, köztük azokat a harmadik országbeli cégeket, amelyek korlátozás alá eső termékeket adnak el Oroszországba. Az országokat és a termékeket azonban nem nevesítik, tág teret adva ezzel az értelmezésnek − ezt pedig több tagország is aggályosnak találja, annak ellenére is, hogy a legutóbbi változat tartalmazott kisebb módosításokat. A bizottság ugyanakkor szeretné mielőbb elfogadtatni a csomagot

– emlékeztet a Magyar Nemzet.

A lap teljes cikke további részletekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában