Bajnokok Ligája

2020.02.17. 20:10

Csökkent a VAR-döntésekre fordított idő

Ebben az idényben csökkent a videobíró-technológia (VAR) döntéseire fordított átlagos idő a Bajnokok Ligájában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfői bejelentése szerint.

Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti arról számolt be, hogy

átlagosan másfél percet töltenek a kérdéses szituációk vizsgálatával a kontinens legrangosabb klubsorozatának jelenlegi szezonjában, ez az idő 15 másodperccel kevesebb, mint korábban.

A selejtező utolsó körében és a csoportkörben 108 találkozót játszottak le, ezeken a VAR alkalmazását követően 27 alkalommal változtatott a játékvezető az eredeti döntésén, azaz nagyjából négy mérkőzésenként egyszer.

„Ez megmutatja a bíráskodás kiváló színvonalát” – mondta Rosetti, aki hozzáfűzte: lényeges tényező a döntésekre fordított idő is.

A legerősebb európai bajnokságokban nem egyöntetű a VAR támogatottsága, a Premier League-ben például széleskörű kritika érte a rendszert, mivel sokak szerint a VAR-játékvezetőknek nagyobb hatáskörük van, mint a pályán lévő kollégáiknak.

Rosetti hangsúlyozta, a rendszer elsősorban az egyértelmű hibák kiküszöbölésére szolgál, és nem a többféleképpen megítélhető esetek tisztázására. Kiemelte azt is,

a legfontosabb továbbra is az, hogy a játékvezetők a pályán hozzanak helyes és határozott döntéseket.

Az UEFA megerősítette, ebben a szezonban első ízben alkalmazni fogja a technológiát az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, akárcsak az Európa-bajnokság márciusi pótselejtezőin, valamint a nyári kontinensviadalon. Utóbbi egyik helyszíne Budapest lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!