Nagyvilág

2008.02.12. 15:03

AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS: a "Potomac-államokban" szavaznak

<p>A várakozások szerint a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál John McCain győzelmét hozzák a keddi előválasztások.</p>

A két párt elnökjelöltségére pályázó politikusokra Potomac folyó menti államokban: Virginiában, Marylandben illetve a fővárosban.

Virginaban közép-európai idő szerint délben, a másik két helyen pedig egy órával később nyitották ki a szavazóhelyiségeket. A közvéleménykutatások adatai szerint a demokratáknál Barack Obama szenátor kapja majd a szavazatok többségét, míg a republikánusok közötti versenyben John McCain szenátornak van nagyobb esélye.

Míg a republikánusoknál biztosnak tűnik McCain győzelme, akinek már csak egy riválisa, Mike Huckabee maradt versenyben a párt elnökjelölti posztjáért folyó versenyben, a demokratáknál egyelőre nem lehet megmondani, kit választanak a pártdelegáltak elnökjelöltnek nyár végi gyűlésükön.

A RealClearPolitics.com weboldal adatai szerint Obamának 1144 delegáltja van, míg Hillary Clintonnak 1138, miután Obama a hétvégén öt államban is győzni tudott. A demokratáknál összesen 2025 delegált kell az elnökjelöltség elnyerésére. A keddi előválasztásokon összesen 168 delegált sorsáról döntenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!