Emelés

2024.05.24. 09:52

Ciolacu: A makrogazdasági egyensúly törékenysége nem tesz lehetővé nagyobb arányú fizetésemeléseket

Illusztráció

Agerpres

A makrogazdasági egyensúly törékenysége nem tesz lehetővé nagyobb arányú bérfejlesztést - jelentett ki csütörtök este a bizonyos közalkalmazotti kategóriák 10 százalékos fizetésemeléséről szóló sürgősségi rendeletről Marcel Ciolacu. A România TV-nek nyilatkozó miniszterelnököt az intézkedéssel elégedetlen kormányalkalmazottak 'sztrájkkísérletéről' kérdezték.
Ciolacu a válaszát azzal kezdte, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányra lépése óta emelkedtek a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek is. „A jobboldal közel két évig tartó kormányzása alatt nem történt semmi ezen a téren” - jegyezte meg.
Emlékeztetett arra, hogy az infláció növekedése miatt csökkent az életszínvonal az országban, ezért is emelte a kormány idén januártól 5 százalékkal a közalkalmazottak bérét, azzal az ígérettel, hogy a költségvetés első negyedévi végrehajtásának függvényében újabb emelésekre is nyílhat lehetőség. Hozzátette: mivel az év első három hónapjában 25 milliárd lejjel nőttek a költségvetési bevételek a múlt év azonos időszakához képest, adottak a feltételek az újabb bérfejlesztésekhez.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a makrogazdasági egyensúly törékenysége nem tesz lehetővé 10 százalékosnál nagyobb arányú fizetésemelést, és ezt közölte a szakszervezeti vezetőkkel is. Ciolacu ugyanezt üzente az elégedetlen kormányalkalmazottaknak. Közölte, hogy nem enged a zsarolásaiknak. „A kormány ennyire képes. (...) Ha ennyire rossz nekik a kormánynál dolgozni, mondjanak fel! Én nem fenyegetek senkit. De nem akarok csúfot űzni Romániából, nem akarom káoszba taszítani az országot” - fogalmazott a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában