Full Ironman

2022.06.23. 16:04

Újra Nagyváradon versenyeznek a „vasemberek”

A Full Ironman kategória 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42,2 kilométer futásból áll, a győztes pedig hatszáz eurót vihet haza a legrangosabb hazai triatlon-verseny után.

Fotó: Jósa Attila

Jósa Attila

Ahogy azt az előző években már megszokhattuk, a nyári sportesemények egyik kiemelt nagyváradi rendezvénye a legrangosabb hazai triatlon-verseny, az X-Man Romania lesz, amelyet idén július 2-án, szombaton rendeznek. Ahogy azt a keddi, Ramada szállodában megtartott sajtótájékoztatón az Xterra Sportklub alelnöke, Szokolszky István elmondta, a 12. kiírásához érkezett seregszemle az elmúlt évekhez hasonlóan román nemzeti triatlon-bajnokság is lesz egyben, mivel a nagyváradi az egyetlen ilyen hosszúságú verseny az országban. Ez persze nem zárja ki a külföldi versenyzők indulásának lehetőségét, így a nemzetközi mezőnyben magyarországi, belgiumi, görög, szerbiai és új-zélandi „vasemberek” is harcba szállnak az érmekért. Szokolszky felidézte, hogy az első kiírásra mindössze 16 versenyző nevezett be, de idén már több mint 300 sportolót fog felvonultatni a megmérettetés, ami hatalmas kihívást jelent a szervezés terén is. Rengeteg önkéntest sikerült mozgósítani, így több mint kétszázan segítik majd a verseny zavartalan lebonyolítását. A helyszínek nem változtak a tavalyi kiíráshoz képest, az X-Man Romania első versenyszáma az úszás lesz, melyet a fugyivásárhelyi gyűjtőtónál rendeznek meg. Ezt követi a kerékpározás a Fugyivásárhely – Köröskisújfalu – Köröskisjenő – Mezőbottyán – Kabaláspatak 17 kilométeres útvonalon, melyet tízszer kell teljesítsenek a résztvevők. 

A kerékpározást követően a mezőny Fugyivásárhelyről már a futás versenyszámában rója a kilométereket, a sportolók Váradhegyalján keresztül érkeznek meg Nagyvárad belvárosába, ahol hosszasan köröznek majd a Nagyvásártér – Zöldfa utca – Szent László tér útvonalon. Szokolszky István kiemelte, tisztában van azzal, hogy a hétvégi forgatagban ez némi kellemetlenséggel járhat, de bízik a nagyváradi lakosok megértésében. Ami a verseny nehézségét illeti, idén is két versenytávban lehet nevezni: a Full Ironman kategória 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42,2 kilométer futásból áll, míg a Half Ironman kategória 1900 méter úszásból, 93 km kerékpározásból és 21,6 km futásból áll. A verseny díjazásáról is beszámolt az alelnök, az X-Man Romania 2022 győztese hatszáz euróval lesz gazdagabb. Több, mint sport A sajtótájékoztatón jelen volt Alexandru Chira, a Visit Oradea ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy a verseny turisztikai szempontból is kiemelten fontos rendezvénynek számít a város életében, hiszen a több száz versenyzővel családtagok, szurkolók is érkeznek, akik jó hírét viszik Nagyváradnak szerte a világban. A szervezők részéről Cristian Bora hozzátette, hogy bár a triatlon-verseny a legtöbb ember szemében nem több egy sporteseménynél, azok számára, akik részt vesznek az X-Man lebonyolításában, ez egy igazi szenvedély és valószínűleg erre is szükség van ahhoz, hogy a rendezvény évről évre sikeresebb legyen. Ezzel kapcsolatban Szokolszky István zárásként hozzáfűzte, hogy a szervezők csapata igazi lokálpatriótákból áll, és bár többször konkrét ajánlattal keresték meg őket, hogy más városba költöztessék a versenyt, végig ragaszkodtak a nagyváradi helyszínhez, és ez az elkövetkezendő években is így lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában