Labdarúgás

2021.06.17. 15:06

EURO 2020: Elsőként az olaszok jutottak be a nyolcaddöntőbe

A labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján hat gólt született, a gólokat szerző öt játékosból négyen is az olasz Serie A-ban játszanak.

Fotó: Twitter

Jósa Attila

A labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójának első mérkőzésén, Szentpéterváron Oroszország 1–0-ra legyőzte Finnországot.

A B csoport második helyén álló finnek már a 4. percben „beköszöntek”, de az első mérkőzésen is betaláló Pohjanpalo találatát a VAR elvette les miatt. A 25. percben Fernandest sérülés miatt hordággyal kellett levinni a pályáról, nem sokkal később pedig a csereként beállt Karavajevet is ápolni kellett, ő a kapufának esett neki. A finnek meccseit végigkísérik a folyamatos sérülések az idei kontinenstornán, pedig az északiak nem követtek el semmi durvaságot egyik esetben sem. Az első félidő hosszabbításában az Atalanta támadója, Alekszej Mirancsuk tekert a jobb felsőbe a tizenhatoson belülről, Hradecky hiába úszott a levegőben, nem érhette el a labdát (1-0). A második félidőben Finnország sokkal nyíltabban játszott, emiatt az oroszoknak is lehetőségük volt ellentámadásokat vezetni. A 67. percben egy hazai kontra után Zsemaletgyinov lőtt mellé nagy helyzetben, a 72. percben pedig Kuzjajev lövését védte hatalmas bravúrral a finn kapus.

A meccs végén Pohjanpalo fejelt fölé nagy helyzetben, így már nem változott az eredmény, ezzel mindkét csapatnak reális esélye van még a továbbjutásra.

Egy kihagyott tizenegyes is belefért

A labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának szerda délutáni mérkőzésén a walesi válogatott 2-0-ra legyőzte Törökországot. Jobban kezdte a mérkőzést a brit csapat, az első félidőben Aaron Ramsey, a Juventus középpályása egymaga két gólt is szerezhetett volna, de a legnagyobb helyzetekben is hibázott. A 42. percben ismét Ramsey volt a főszereplő: Gareth Bale remek indítása után mellel átvette a labdát, majd a kapu jobb alsó sarkába gurított (1-0).

A második félidőben Yilmaz nagy helyzetét követően Bale harcolt ki egy büntetőt. A sértett maga vállalta a tizenegyes elvégzését, azonban botrányosan rosszul kivitelezett lövéssel méterekkel fölé lőtt. Ez volt a harmadik tizenegyes az Eb-n, ezek közül kettő kimaradt. Ha a góllövés jó ideje nem is megy a Tottenham sztárjának, gólpasszok terén nem áll rosszul: a 95. percben egy kisszöglet után Bale a kapu torkáig vezette a labdát, majd kiosztotta a második asszisztját is a mérkőzésen, Roberts közelről nem hibázott (2-0). Wales nagy lépést tett a továbbjutás felé, eddig megszerzett négy pontjával jó eséllyel ott lesz a legjobb 16 között, függetlenül az Olaszország elleni utolsó mérkőzésük eredményétől.

Olaszország esélyt sem adott Svájcnak

Olaszország az idei Európa-bajnokság első csapata, amely már biztosan ott van a legjobb tizenhat között. Az A csoport esti mérkőzésén az olasz válogatott a törökök elleni nyitómeccshez hasonlóan ismét ellentmondást nem tűrően robogtak át ellenfelükön, az első félidőben a svájciaknak kaput találó lövésük se volt, de az is ritkaságszámba ment, ha a helvétek átlépték a felezővonalat. Remekül működött Roberto Mancini szövetségi kapitány taktikája, bár az előretolt agresszív letámadás, a Liverpoolnál Jürgen Klopp által is nagy sikerrel alkalmazott „gegenpressing” nem az olasz labdarúgás sajátja, de az olasz játékosok érezhetően „lubickolnak” ebben a hadrendben, ráadásul a jól megválasztott taktikához elképesztő lelkesedés is párosul, az „azzurik” nem ismertek elveszett labdát az első két mérkőzésen. A mérkőzés hőse a a Sassuolo 23 éves védekező középpályása, Locatelli volt, aki előbb a 26. percben Berardi passza után négy méterről megszerezte a vezetést (1-0), majd a második félidő elején, az 52. percben egy remekül eltalált távoli lövéssel növelte tovább a házigazdák előnyét (2-0). Az olaszok a biztos vezetés tudatában visszavettek a tempóból, de Immobile révén még a végére is hagytak egy gólt (3-0), így immár 29 mérkőzés óta veretlenek, és sorozatban tíz találkozón győztek, ráadásul ezeken egy gólt sem kaptak.

Bár az Eb-t megelőzően a szakemberek nem sorolták az olaszokat a végső győzelemre is esélyes csapatok közé, az első két mérkőzés után már senkit nem lepne meg, ha a taljánok ott lennének a végelszámolásnál, ezt hűen tükrözi a fogadóirodák ajánlata is: a nagy esélyes franciák mögött már a második legesélyesebbnek számít Olaszország, holtversenyben az angolokkal.

Címkék#szerda#eb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában