Programajánló

2024.05.14. 18:22

32. Festum Varadinum: szerdai és csütörtöki rendezvények

ERDON-összeállítás

Május 15., szerda 10 óra – Életünk a művészet – koncert és képzőművészeti kiállítás a művészeti líceumban. Tizenegyedik osztályos képzőművészet, valamint műépítészet szakos diákok alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők egy komolyzenei koncert kíséretében.
11 óra – Jeles nagyváradi személyiségek. Eminescus tizedik osztályos diákok bemutatókat készítenek híres nagyváradi személyiségekről. Kisebb társaiknak (9. o.) tartják meg előadásaikat egy-egy óra keretében. Egymást tanítják, megismerik szűkebb környezetüket.
12 óra – EMIshake. Előadás és workshop a Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Bemutatkozik az iskolaújság szerkesztősége, ismertetik az eddigi munkájukat és számaikat. Egy meghívott újságíró beszél a szakmáról. A jelenlevők ötleteket adhatnak, kipróbálhatják magukat.
14 óra – XIV. Varadinum – Szent László, a lovagkirály (rajzverseny, díjkiosztó és kiállítás). A tetszőleges technikával elkészített pályamunkák kiállítása megtekinthető a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.
14 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült? Előadás a Szent László Líceumban.
16 óra – Nyílt nap az Orsolya Óvodában.
17 óra – Dr. Szabó József: Adatok Alsó-Érmellék mindennapi életéhez és birtoklástörténetéhez a közép- és kora újkorban. Könyvbemutató a Léda-házban.
18 óra – unitárius zenés istentisztelet.
18 óra – Szent László városa az én városom! – díjátadó az EFA Kiállítási Központban.
18.30 – Markó Béla: Autóbusz Kufsteinba– verskötet-bemutató a Léda-házban.
19 óra – Street art – utcára vele? Fórum a FIX Makerspaceben.
19.30 – Ki tud többet? – játékra fel a Könyvmentők bázisán.
20 óra – Dupla rapkoncert: Funktasztikus és Holczy! a Gekko Pub & Bánya Klubban.

Május 16., csütörtök 9 óra – Sportnapok a Lorántffyban.
10 óra – Gyorsan, ügyesen! A Bonitas egyesület ebben az évben ügyességi játékokkal várja az érdeklődő óvodás és kisiskolás gyerekeket a Gyorsan, ügyesen! program keretében.
10 óra – Jeles nagyváradi személyiségek – diákok előadása a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.
12 óra – Vállalkozó mint mentor. Nekem hogyan sikerült? – előadás a Szent László Líceumban.
13 óra – Mindenből történet lesz. Tervezett évkönyv bemutatása a Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Az 1990 és 2015 közötti időszakban végzett diákok és tanáraik névsorát, képeket, tanárokkal készült interjúkat tartalmazó kötet ismertetése.
16 óra – Nyílt nap az Orsolya Óvodában.
17 óra- Varadinum-mozi a Cinema Palaceban: Veszélyes lehet a fagyi.
18 óra – „Három a magyar igazság – utazás a hármas szám körül” – hangverseny az evangélikus templomban. A Kodály Kórus 1971-től hivatásos együttesként működik. Az együttes repertoárja rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratorikus alkotásain át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Számos hazai és külföldi zeneszerző kompozíciójának ősbemutatója, illetve első magyarországi megszólaltatása kapcsolható nevükhöz.
18 óra – Ballagók köszöntése, Téglák a falban kötetbemutató a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A Bihar megyei és nagyváradi, magyar tannyelvű végzős osztályok közös búcsúztatása. Itt kerül átadásra a Téglák a falban elnevezésű összesítő kiadvány, amelyben a megye magyar iskolái végzős diákjainak és az őket oktató tanároknak a névsora szerepel, közös élménybeszámolókkal együtt. A kötetbemutató és átadás után a diákok számára a szervezők egy koncerttel kedveskednek.
18 óra – Viaszcsodák. V. Kozma Simon emlékkiállítása a Tibor Ernő Galériában az általa alkotott viaszdomborművekből és kisplasztikákból. Ötvözte a formák és a színek világát, így létrehozva egy egyedi alkotási stílust, melyet örökségül hagyott a közönségnek.
18 óra – Nagyvárad város érdekes és izgalmas története – könyvbemutató a Léda-házban.
18.30 – Dánielfy Gergő akusztikus koncertje a PKE dísztermében.
20 óra – Sárik Péter Trió X Bartók a Moszkva kávézóban.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában