Választások

2024.05.14. 17:27

Kulcsár-Terza: Nincs helye a különutas politikának az EP-választásokon

Közös sajtótájékoztatót tartott kedd délután a Sas-palotabeli székházban Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének vezetője, illetve megyei tanácselnökjelöltje, valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) országos elnöke.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila kifejtette: nem először jár Kulcsár-Terza József Nagyváradon, hiszen a magyar összefogás listáján hely van biztosítva az MPE jelöltje számára úgy az európai parlamenti képviselő-, mint a megyei tanácsosjelölti listán. Utóbbin képviselve van a pedagógus társadalom, az ifjúság, a tömb- és a szórványmagyarság, a magyar roma és a szlovák közösség is, alkalmazkodva Bihar megye jellegzetességeihez. Arra is felhívta a figyelmet a honatya: június 9-én öt szavazólapot kapnak majd kézbe a választók: az EP-, a megyei tanácsos- és a megyei tanácselnökjelölti listán az RMDSZ-t az első pozícióban lehet megtalálni, de sok községben, illetve Nagyváradon, Margittán és Érmihályfalván is a sorsolás eredményeként szintén az első kockába került az RMDSZ polgármesterjelöltje és helyi tanácsjelölti listája. A tét nagy, ezért mindenki menjen el szavazni, hiszen fontos, hogy Brüsszelben és a helyi önkormányzatokban is ott legyenek a magyarok, ahol a döntéseket hozzák, mert utólag hiábavaló lesz a sopánkodás – hangsúlyozta Cseke Attila.
Kulcsár-Terza József is arról beszélt, az erdélyi magyarság szempontjából létfontosságúak úgy az EP-, mint a helyhatósági választások. „Fideszes barátaink mellett ott kell legyen legalább két RMDSZ-es képviselő is, hogy együtt tudjuk képviselni a Kárpát-medencei magyarok ügyeit” – közölte. Úgy fogalmazott: „nem lehet különutas politikát folytatni” az EP-választásokon, és ott, ahol veszélybe kerülhet a magyar képviselet, az önkormányzati választások esetében sem. „A magyarság érdeke az összefogás. Román pártokkal összefogni pedig nem lehet. Elítélek minden olyan úgymond magyar politikai alakulatot, amely egy belső késztetéstől vezérelve csak azért indul, hogy önmagának bizonyítson, de a magyarság érdekére nincs tekintettel” – fejtette ki Kulcsár-Terza József.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az összefogás megyei listáján az RMDSZ által felajánlott 9. helyre az MPE Demián-Oláh Lillát javasolta. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ez valószínűleg nem befutó hely, de az erőnkből most erre futja. Remélem jó eredményt érünk el” – jelentette ki az MPE országos elnöke. Ugyanakkor Bihar megyében az MPE két településen indul külön: Székelyhídon polgármesterjelöltet állít Adonyi Gyula személyében, és teljes tanácsosi listát állít, míg Paptamásiban csak listát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában