Balett

2024.06.17. 16:14

Kecses fesztiválzárás Nagyvárad főterén

A Szófiai Nemzeti Opera balett-társulatának fellépésével ért véget vasárnap este a III. Sounds of Oradea Fesztivál Nagyváradon.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Aki az elmúlt időszakban kultúrára vágyott Nagyváradon, az szerencsésnek mondhatta magát, mert ekkora mennyiségű és minőségű eseménykínálat, mint ami június első két hetében volt, nem tudni, mikor volt utoljára a bihari megyeszékhelyen. A Nemzetközi Színházi Fesztivál és a HolnapUtán Fesztivál elhozta a városba az ország legjobb színtársulatait, szombaton egész napos eseménysorozattal ünnepelték meg a szecesszió világnapját és szintén a hétvégén zajlott le a Sounds of Oradea Fesztivál három rangos eseménye is Angela Gheorghiuval, a Prague Cello Quartettel és végül zárásként a Szófiai Nemzeti Opera balett-társulatának fellépésével. Mint ahogy azt David Giménez Carreras, a Sounds of Oradea Fesztivál igazgatója még az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, a balettelőadás felépítésénél fogva inkább azoknak szól, akik most ismerkednek ezzel a műfajjal, azaz a fellépésnek lesz egyfajta pedagógiai jellege is. 

A vasárnap esti produkció igazolta a művészeti igazgató szavait, mert nem egyetlen balettelőadást táncoltak el a művészek, hanem egy egyveleget vonultattak fel a legfontosabb klasszikus balletzenékre koreografált táncokból. A zömében két-három perces egyéni és páros táncok, triók sűrű egymásutánban követték egymást, a másfél órás produkció során több tucatnyi táncot láthatott a közönség a különböző dekoratív ruhákba és jelmezekbe öltözött művészek kecses előadásában. 

A zenék ezúttal felvételről szóltak, nem kellett tehát és nem is lehetett volna egyszerre zenekarnak és táncosoknak is helyet szorítani a színpadon, ami így teljes mértékben az utóbbiak rendelkezésére állt. Az üres színpadon jó nagy volt a mozgástér, és főként a szólótáncosok olykor kicsinek tűntek a térben, szerencsére a színpad két oldalán elhelyezett kivetítőről a nézőtér hátsó traktusában ülők, állók is jól láthatták a produkciót. A fesztiválzáró táncos felsereglésben a nézőteret szinte teljesen megtöltő közönségnek nem kellett zenére, történetre koncentrálnia, hanem ízelítőt kapott abból, hogy milyen is a klasszikus balett. Amolyan kedvcsináló volt ez arra, hogy a nézők legközelebb egy teljes balettelőadást is megtekintsenek, meghallgassanak, ha módjuk lesz rá. A vasárnap esti, igényesen kellemes szórakozást az időjárás is pártolta, tökéletes nyáresti időben élvezhette a váradi közönség a Szófiából érkezett művészek előadását, amely nagyon jó levezető programnak bizonyult egy ekkora és jó értelemben vett kulturális dömping zárásaként.

Fotó:                                                                                                                                                                                                                                                                

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában