Szobor

2024.05.24. 14:22

Leleplezték Mihai Viteazul szobrát Nagyváradon

A lovas szobrot csütörtök délután leplezték le a nagyváradi ortodox katedrális előtti téren, mely a jövő évtől fogja Mihai Viteazul nevét viselni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A hivatalosságok, a katonaság és a rendfenntartó szervek munkatársai mellett pár száz polgár követte figyelemmel csütörtökön délután Mihai Viteazul lovas szobrának felavatását a nagyváradi ortodox katedrális előtti téren. Az alkotást öt évvel ezelőtt távolították el a Szent László téren lévő talapzatról, hogy helyére Ferdinand király lovas szobrát tegyék. A csütörtöki ünnepségen a talapzaton lévő feliratra helyezett leplet rántotta le Grigore Morar tartalékos ezredes, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke, valamint Grigore Bartoș tartalékos tábornok, a Nagyváradi Helyőrség volt parancsnoka. Ezt követően Sofronie Drincec nagyváradi ortodox püspök megáldotta a szobrot, majd Florin Birta, Várad polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte Mihai Viteazul jelentőségét a román történelemben, mint hangsúlyozta, „ő a románok egységének a szimbóluma”.

Sofronie Drincec püspök beszédében történelmi pillanatnak nevezte a szoboravatást, majd kiemelte, hogy további három alkotásnak kellene helyet találni a városban: a Romulus és Remus legendahősöket tápláló anyafarkasnak, Hunyadi Jánosnak, valamint Mihály királynak. Grigore Bartoș Mihai Viteazul nagyváradi kötődéseiről értekezett, elmondva, hogy a vajda a váradi vár előtt verte fel táborát 1599-ben, mielőtt tovább ment volna Prága és Bécs felé. Emlékeztetett arra, hogy a szoborállítás költségeit annak idején katonák, illetve katonaözvegyek gyűjtötték össze, és a szoboravatással ezek előtt az anyagi áldozatokat hozó emberek előtt is tisztelegnek. Majd következett a koszorúzás: koszorút helyezett el a szobor talapzatához a Bihar megyei prefektúra, a megyei tanács, a váradi önkormányzat, továbbá több párt és intézmény képviselői is. Az ünnepség végén katonai díszfelvonulás zajlott, majd rövid rézfúvós koncert következett, legvégül pedig megszólaltak az ortodox katedrális harangjai. Az ünnepség során mindvégig felhős volt az idő, villámlott is, de az időjárás végül megkegyelmezett a rendezvénynek, mert a ceremónia alatt nem eredt el az eső.

Szobortörténet

Mihai Viteazul szobrát 2019. május 14-én vették le a főtéri talapzatról a tartalékos katonák legnagyobb elégedetlenségére. A szobor elkészítésének és kihelyezésének költségeit ugyanis a 11. Nagykárolyi Gépesített Hadosztály katonái gyűjtötték össze. Alexandru Gheorghiță és Georgeta Caragiu alkotását 1994-ben helyezték ki Nagyvárad főterére. A szoborállítás céljából alakult Mihai Viteazul Egyesület a szobor eltávolítása után be is perelte a váradi helyi tanácsot, de a pert elvesztette. Időközben azonban a volt katonák jobb belátásra tértek. „Határozottan meg vagyunk elégedve az új helyszínnel” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Grigore Bartoș. Az eltávolítás után a szobrot a Vízművek raktárában tárolták, majd idén tavasszal átszállították a Deme Macarale cég udvarára, ahol modern technológiával restaurálták az alkotást. A szobor a Gojdu térre került, az ortodox katedrálissal szembe, a Szakszervezetek Művelődési Háza közelébe, ezt a helyszínt a jövő évtől Mihai Viteazul térnek fogják nevezni. Azért csak akkortól, mert az idei választások miatt zavart kelthetne a térátnevezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában