Beruházás

2024.02.29. 17:36

Újabb lépés a nagyváradi labdarúgó-stadion irányába

Egyre közelebb kerülünk az új nagyváradi labdarúgó-stadion megépítéséhez, miután a váradi önkormányzat átadja a leendő létesítmény telkét az Országos Befektetési Vállalatnak (CNI).

Forrás: PMO

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtökön megtartott rendes ülésén fogadta el az új labdarúgó-stadion műszaki gazdasági mutatóit. Jóváhagyták azt a határozatot is, melynek alapján a helyi önkormányzat átadja a Fogaras/Făgărașului utca 2. szám alatti, 53.059 négyzetméternyi telket a fejlesztési minisztérium égisze alatt működő Országos Befektetési Vállalatnak (CNI), hogy az megépítse a 16 ezer férőhelyes stadiont, valamint a projektben szereplő hotelt és a mélygarázst. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a CNI-vel folytatott egyeztetések után el kell fogadni a beruházás pontos költségvetését, és ez történt meg az első említett határozatban. A beruházás költségvetése 472.914.644 lej áfával együtt, amiből a CNI finanszíroz 468,1 millió lejt, a nagyváradi önkormányzat pedig 4,7 millió lejjel járul hozzá a beruházás megvalósulásához. Az önkormányzat építi ki a közműhálózatot azon a területen, míg a CNI megépíti a stadiont, a hotelt és a mélygarázst. Florin Birta hozzátette, hogy a vonatkozó tanácsi határozatok elfogadása után a polgármesteri hivatal együttműködési egyezményt köt a CNI-vel, lényegében ugyanazt az eljárást követve, mint a szintén a CNI által felépített új sportcsarnok esetében. A polgármester arra számít, hogy az elkövetkező két hónapban a különböző minisztériumi bizottságok megadják majd a szükséges jóváhagyásokat a projektre, és „azt szeretnénk, ha május végéig megszületne a kormányhatározat, hogy azt követően beindulhasson a közbeszerzési eljárás” – fogalmazott az elöljáró.

Forrás: PMO

Mivel a CNI-nek átadott telek egy részén jelenleg a Nagyváradi Állatkert működik, az újságírók rákérdeztek arra, hogy mi lesz ez utóbbi létesítménnyel. Florin Birta ennek kapcsán megjegyezte, hogy amint meglesz az említett kormányhatározat, akkor az önkormányzat megkezdi az állatkert elköltöztetését a hegyközszáldobágyi erdőbe. A helyi tanács egyhangúlag és vita nélkül elfogadta a stadionra vonatkozó határozattervezeteket, bár Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos megkérdezte, hogy nem kellene-e nevet adni a létesítménynek. A tanácsos az ülés után portálunk kérdésére válaszolva elárulta, azt szeretnék elérni, hogy az új stadion is Bodola Gyula nevét viselje. Florin Birta válaszában elmondta: „annyi mindenen mentünk már át ezzel a projekttel, hogy a névadás most nem prioritás. Az a legfontosabb, hogy meglegyen a kormányhatározat, és miután megépül a stadion, akkor visszatérhetünk a névadás kérdésére is.”

Forrás:  PMO

Az új nagyváradi stadion építését 2019-ben jelentette be Ilie Bolojan akkori polgármester, és a Fogarasi út 2. szám alatti telket jelölték ki a leendő létesítmény helyszínéül. Az évek során elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, és a város kisajátította a nem önkormányzati tulajdonban lévő telekrészeket. Ebből több bonyodalom adódott az évek során, a Selina cég, amely tömbházakat akart építeni azon a környéken, beperelte a várost, de az önkormányzat megnyerte a pereket. A RER Vest köztisztasági vállalatnak is volt ott telke, ezt úgy szerezte meg a város, hogy azért cserébe átadta a RER-nek a vállalatban lévő részvényeit. Az elképzelések szerint a leendő stadion 16 ezer férőhelyes lesz és éjszakai világítással lesz ellátva. A stadion alatt egy 150 férőhelyes mélygarázs épül. A labdarúgópálya északi oldalán egy 46 szobás és két apartmanos szállodát építenek, amelyben konferenciaterem is helyet kap, továbbá spa-szolgáltatásokat is nyújtanak majd benne. A szálloda mellett parkolót alakítanak ki 74 hellyel gépkocsik és három hellyel autóbuszok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában