Beruházás

2024.02.01. 16:41

Hamarosan épülhet a fogház

A nagyváradi önkormányzat megkapta az igazságügyi minisztériumtól azt a 18,6 hektáros telket a Szentandrási úton, ahol a város ipari parkot fog létesíteni, ezért cserébe viszont egy nyolcvan férőhelyes fogházat épít a váradi büntetés-végrehajtási intézet számára.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács idei első rendes ülésén megszavazta azt a javaslatot, hogy az önkormányzat kössön egyezményt a Nagyváradi Fegyházzal egy fogház építésére. Florin Birta polgármester a napirendi pont vitáján kiemelte, hogy az igazságügyi minisztérium betartotta az ígéretét, és átadta a városnak a szóban forgó terülelet, „most rajtunk a sor, hogy betartsuk az ígéretünket, és minél hamarabb tető alá kell hoznunk azt a fogházat” – fogalmazott. A határozatot egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.
Mint azt korábban már megírtuk, a Szentandrási út 31. szám alatt lévő telek az igazságügyi minisztérium tulajdona, és a nagyváradi börtön kezelésében van, a váradi fegyház állatgazdasága működik ott. Mivel azonban ott fog elhaladni az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út és az A3 autópályával összekötő út egy szakasza is, ezért már nem lesz alkalmas arra, hogy a teljes területén állatgazdaság működjön, ezért az önkormányzat bejelentette igényét a telek egy részére. Az összesen 386.539 négyzetméternyi területet telekkönyvileg kettéválasztották, 200.493 négyzetméternyi terület marad a fegyház kezelésében, 186.046 négyzetmétert pedig a város igényelt és kapott meg. A telekért cserébe vállalta az önkormányzat azt, hogy egy nyolcvan férőhelyes fogházat is épít a telken a börtön számára. Ebben a létesítményben olyan elítéltek lesznek majd, akik elhagyhatják a büntetés-végrehajtó intézményt, és mintegy 750–800 négyzetmétert foglal majd el a 18,6 hektáros telekből. A telek többi részén pedig egy ipari park létesül, ahol a megkötendő protokollum értelmében olyan cégek is meg fognak telepedni, amelyek az elítélteket foglalkoztatják majd, ezzel is elősegítve a majdani szabadulók beilleszkedését a társadalomba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában