Korszerűsítés

2024.02.20. 18:13

Felújítják a Bihar megyei könyvtárat

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint hat cég közül, mely árajánlatot tett a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár korszerűsítésére és felszerelésekkel való ellátására a Construcții Bihor Rt. nyerte a tendert.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A bruttó 10,3 millió lej értékű megbízási szerződést, amennyiben a versenytárgyalás végeredménye ellen senki sem fellebbez, február 28-án fogják aláírni, a megvalósítási időszak 12 hónap.

Látványterv
Forrás: Bihar Megyei Tanács

Mint portálunk többször is beszámolt róla, a megyei könyvtár átalakítása három ütemben fog zajlani. Átrendezik a belső tereket, illetve könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmaznak és panorámaliftet szerelnek be. A változtatások után a földszintet a gyerekek vehetik majd birtokukba: lesz ott külső terasz, nyitott amfiteátrum, játszóház, előcsarnok, makerspace, gyermekirodalmi művek kölcsönzője, a felnőtt hozzátartozóknak pedig kávézó. 

Látványterv
Forrás: Bihar Megyei Tanács

Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, könyvespolcok, a digitális kompetenciákat fejlesztő munkapadok, ülőhelyek, a második szinten pedig konferenciaterem, könyvespolcok, médiatár és podcast stúdió. Számítógépkezelői tanfolyamokat is szerveznek, és olyan szkennert vásárolnak, mely alkalmas arra, hogy régi könyveket másoljon. A távlati tervek közt szerepel még önkiszolgáló könyvautomaták vásárlása is. A felújítási munkálatai a kivitelezési szerződés aláírása után várhatóan két évet vesznek majd igénybe úgy, hogy az ügyfélfogadást közben nem szüneteltetik.

Látványterv
Forrás: Bihar Megyei Tanács

A korszerűsítés egy nagyobb projekt keretében zajlik. Ezen keresztül bővítik, felújítják és felszerelésekkel látják el a megyei, a váradszentmártoni, a biharszentandrási és a fugyivásárhelyi könyvtárakat, és informatikai berendezéseket kap 26 könyvtár a következő településeken: Fugyivásárhely, Esküllő, Bors, Barátka, Bondoraszó, Feketekápolna, Vámosláz, Érkörtvényes, Bihardiószeg, Drágcséke, Várasfenes, Madarász, Nagyürögd, Biharpoklos, Robogány, Tóti, Tenke, Tulka, Élesd, Belényes, Margitta, Diófás, Nagyszalonta, Székelyhíd, Vaskohsziklás és Érmihályfalva. A projekt ugyanakkor azt is feltételezi, hogy digitális kompetencia-fejlesztő tanfolyamokat szerveznek 2503 Bihar megyei személy számára.

A Bihar Megyei Tanács korábban sikerrel pályázott arra, hogy az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) legyen finanszírozva a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárnak, valamint a három vidéki tékának (Váradszentmárton, Biharszentandrás és Fugyivásárhely) a felújítása és digitalizálása, a szerződést augusztus elején írta alá a Kutatási, Innovációs és Digitalizációért Felelős Minisztériummal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában