Tanácsok

2023.12.01. 11:32

Éjfélig piros jelzésű árvízvédelmi készültség van Bihar megyében

Piros jelzésű árvízriasztást adtak ki a hidrológusok Bihar, Kolozs és Fehér megye több folyójára. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt megáradhatnak a patakok, folyók, amelyek elönthetik a lakott településeket is. Éppen ezért a Bihar megyei katasztrófavédelem közleményében egy sor tanáccsal szolgál a lakosságnak.

Forrás: ISU Bihor

ERDON-összeállítás

Harmadfokú (piros jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Bihar, Kolozs és Fehér megye folyóira. Az áradásról szóló piros riasztást a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség is továbbította péntek reggel. A tájékoztatás szerint a legmagasabb fokozatú készültség éjfélig érvényes a Meleg-Szamos (Bihar és Kolozs megye), a Drăgan folyó, a Sebes-Körös mellékfolyói: a Kalota és a Székelyjó (Săcuieu) folyók (Bihar és Kolozs megye), valamint a Fehér megyei Aranyos folyó vízgyűjtő medencéiben. Az érintett területek lakosait Ro-Alert üzenetben figyelmeztették. A hidrológusok szerint a jelzett térségekben a már lehullott és a várható csapadék miatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a harmadfokú szintet. 

Tanácsok
A Bihar megyei katasztrófavédelem azt tanácsolja a lakosságnak árvíz idejére, hogy kövessék a hatóságok által kiadott ajánlásokat. Amennyiben evakuálásra van szükség haladéktalanul menjenek a közeli, hatóság által meghatározott magas területekre, ha ez nem lehetséges, akkor másszanak a ház magasabban levő részeire vagy a tetőre, és ott várják meg a mentőcsapatokat. Ha erre van még idő, akkor vigyék a fontosabb tárgyakat a ház magasabban levő helyiségeibe. Kapcsolják le az áramot, húzzák ki az elektromos készülékeket, továbbá ne érintsenek meg elektromos berendezéseket, ha vizes a kezük, vagy vízben állnak. Kapcsolják le a víz- és gázellátást. Csukják be az ajtókat és védjék az ablakokat, hogy ne törjenek be az erős széltől, az áradástól vagy a víz által elsodort tárgyaktól. Szállítsák az állatokat és az értéktárgyakat az előre meghatározott menedékhelyekre. Ha el kell hagyniuk otthonukat, amennyire csak lehetséges, tartsák be a következő szabályokat: ne menjenek a vízbe, már a körülbelül 15 centiméter magas vízáramlatok miatt is elveszíthetik egyensúlyukat. Ne közlekedjenek autóval az elöntött területeken: körülbelül 20 centiméteres vízmagasságban víz kerülhet a járműbe, ami irányíthatatlanná válhat vagy leáll, körülbelül 40 centiméteres vízmagasságban a jármű lebeg, és 60 centiméteres magasságban a legtöbb járművet elviszi a víz. Továbbá a tűzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy tisztítsák ki az árkokat, csatornákat és vízelvezetőket, hogy az esővíz ne gyűljön fel. Árvíz esetén építsenek kisebb gátakat, amivel megakadályozzák, hogy a víz bejusson a házakba. A vészhelyzetekben való viselkedésről részletes tájékoztatást kaphatnak a https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti képzési platformon, valamint a DSU mobilalkalmazáson keresztül, amely ingyenesen letölthető az App Store-ról és a Google Play-ről.
Bihar megye

A Bihar megyei katasztrófavédőket december 1-jén, pénteken már riasztották a megemelkedett víz okozta károk elhárításáért. A tűzoltók pénteken egy félixfürdői vendégház és egy élesdi szálloda alagsorából, valamint egy élesdi és egy váradi gazdaság udvaráról kellett kiszivattyúzzák a vizet. A péntek délutáni órákban a székelyhídi tűzoltók Bihardiószeg három gazdaság elárasztott udvarát szivattyúzták ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában