Programsorozat

2023.09.05. 14:44

Nemzetközi konferencia Nagyváradon

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében Nemzetközi Konferenciát. Az idei esemény fővédnökségét dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere vállalta el.

BN-összeállítás

Az esemény fő helyszíne idén Nagyvárad volt. A programsorozat elindításával a kezdeményező Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének és a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének a szándéka az volt, hogy a Kárpát-medence egyik őshonos fajtáját, a magyar szürke szarvasmarhát, illetve a hungarikumokat népszerűsítse. A rendezvény fő célkitűzései a jelenlegi és jövőbeli problémákat érintő kérdések megtárgyalása, az új közös agrárpolitika (KAP) főbb pillérei, a versenyképesség javításához szükséges legfontosabb feladatok áttekintése és a gazdákat érintő támogatások voltak. Szabó Ödön parlamenti képviselő a Bihar megyei épített és kulturális örökséget mutatta be a meghívottaknak – mint kifejtette, minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy megmutassuk és megismertessük értékeinket.

A rendezvény moderátora Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke volt. A napot Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke nyitotta meg, majd Guba József, az Erdélyi Húsmarha-tenyésztők Egyesületének (ACBCT) elnöke köszöntötte a négy országból érkezett agrárágazati képviselőket, a hungarikumok, az agrárium, valamint a magyar szürke szarvasmarha iránt érdeklődő vendégeket.

 

Az előadások sorát Szabó Ödön kezdte, aki a megyei, a térségi és a települési értékeket ismertette, amelyek bekerültek a helyi értéktár nyilvántartásába. A Bihar Megyei Értéktár egy olyan kezdeményezés, amely segít összehozni és erősíteni a megye magyar közösségét, ugyanakkor népszerűsíti az épített és kulturális értékeket. Célja, hogy megőrizze és bemutassa Bihar megye gazdag kulturális örökségét. Ide tartoznak a hagyományos kézműves termékek, a helyi szokások és hagyományok, valamint a történelmi emlékek is. Az oldalon található képek és leírások segítségével bárki könnyen felfedezheti a megye sokszínűségét és gazdagságát, lehetőséget kínál az embereknek arra, hogy saját értékajánlataikat is megosszák a közösséggel, hangsúlyozta a honatya.

A prezentációk és beszélgetések során a résztvevők betekintést nyerhettek a Kárpát-medence agrárágazatába, az uniós támogatási rendszerbe, valamint a helyi gazdálkodók mindennapi munkájába.

A rendezvény végén a résztvevők közösen látogattak el a nagyváradi várba, ezt követően pedig Guba József szürkemarha-telepére, ahol betekintést nyerhettek a helyi tartástechnológiába. Megnézték Nagyszalontán a bölényrezervátumot, majd Szalárdon a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett gálaműsor keretében, egy borkóstolóval egybekötött ünnepi vacsora közben meghallgathatták Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas művész előadását.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában