Munkálatok

2023.09.21. 16:25

Épül a galéria a mélygarázs fölött

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

Szemmel láthatóan haladnak a munkálatok Nagyváradon a Kossuth/Independenței utcai mélygarázs fölött, ahol egy művészeti galéria kap majd helyet. Ennek az építménynek a szerkezete már 90 százalékban elkészült, ezen a héten öntik le az utolsó födémet, majd következik a pavilon fémszerkezetének a felszerelése, írja közleményében a polgármesteri hivatal. A munkálatok következő szakaszában végzik el a belső térrendezést, lerakják a padlót, behelyezik a nyílászárókat és elvégzik a végső simításokat is a C1 jelzésű épületen. Ugyanakkor elkészült a majdani vízesés felőli oldalon a tartószerkezet és a Sebes-Körös partjára vezető lépcső is, ez utóbbit gránitlapokkal fogják burkolni.

A C1 épületben kialakítandó kiállítótér üvegkupoláján szecessziós stílusú díszítés lesz, azaz virágminták és geometrikus formák ékesítik majd. A kétszintes épületnél vízlépcsős falakat és egy szökőkutat is építenek. Az emelet homlokzatai üvegből lesznek. Az utcabútorzat gránit padokból áll majd, továbbá virágtartók és napelemes panelekkel ellátott világítóoszlopok kerülnek oda. A C2 jelzésű épületben turisztikai információs pont működik majd, itt a vízvezeték építése és a tető vízszigetelése zajlik jelenleg. A C3 épületben egy könnyűfémszerkezetes kereskedelmi helyiséget alakítanak ki. Itt a tető vízszigetelésén dolgoznak, és megkezdődött a tartószerkezet építése.

Ami a mélygarázs és a Szent László-híd közötti területet illeti, ahol a Mihai Eminescu-szobor is van, itt gyalogos sétányokat alakítanak ki utcabútorokkal, illetve fákat és cserjéket is el fognak ültetni ott. A Muun Concept cég projektjét egyébként a Construcții Bihor cég valósítja meg. Mindemellett zajlik ugyanott a Sebes-Körös partján a sétány kialakítása is. A polgármesteri hivatal közleményében azt írja, hogy a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsmentigazgatósága idén nyáron írta alá az áfa nélkül 8.105.413 lej értékű szerzédést erre a munkálatra. A Szent László-híd és a neológ zsinagóga között megkezdődött a töltés támfalának és a mélygarázs falainak, valamint a lépcsők és a gyalogos sétánynak a burkolása aranyszínű gránitlapokkal és porfír kövekkel. Ennek a munkálatnak a befejezése után szerelik fel a korlátokat és helyezik ki az utcabútorzatot. A munkálatokat a Gavella és a Druming Studio cégek végzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában