Initio 2023

2023.08.29. 15:32

Itáliai muzsika zárja a nyári koncertévadot

Olasz romantikus zenei esttel fejezi be nyári koncertsorozatát (Initio 2023) a nagyváradi filharmónia szeptember 1-jén, pénteken 21 órai kezdettel a Bémer téren. Ingyenes a belépés a szabadtéri rendezvényre, de a kihelyezett ülőhelyek száma korlátozott – hívja fel közönsége figyelmét a zeneintézmény.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

A filharmónia idén rövidre szabott, négykoncertes nyári szezonját lezáró olasz romantikus zenét ígérő estnek Innamorato di te a címe. A zenekart Vladimir Lungu vezényli – a törökországi Izmiri Állami Opera dirigense korábban a Kolozsvári Román Nemzeti Opera karmestere volt, 2021 nyara óta visszatérő fellépő a nagyváradi filharmóniánál is, immár negyedszer. Pontosan ugyanezzel a koncertcímmel rendeztek már a kolozsváriak egy könnyűzenébe hajló kamaraformátumú estet tavaly július 8-án a Darvas–La Roche-ház udvarán, az akkori fellépők közül ismételten itt lesz Florin Estefan nagyváradi bariton (a már említett kolozsvári opera igazgatója), Eusebiu Huțan tenor (szintén a kolozsvári román opera szólistája), valamint az ugyancsak kolozsvári zongorista Ovidiu Lup, de a társuló Giancarlo Palena (bandoneón) is visszatérő vendégnek számít Váradon. A Kolozsvári Román Nemzeti Opera ezt a produkciót idén június 22-én már előadta a kincses város főterén. Ennyi Kolozsvári Román Nemzeti Operai összefüggés mellett Florin Estefan baritonról, az opera főigazgatójáról nem árt azt is tudni a váradi koncertlátogatóknak – amikor a meghívott művészeket és műsorokat figyelemmel kísérik –, hogy ő tavaly november óta a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatótanácsának (adminisztratív testületének) a Bihar Megyei Tanács által kijelölt reprezentánsa.

Visszatérve a zenére, tartalmilag a címből is kiviláglik, hogy a szerelem olasz muzsikája lesz a program gerince. Ami várható a műsorban: Nino Rota és Ennio Morricone filmzenei egyvelegei, egy Nicola Piovani válogatás, az olasz slágerek közül L’appuntamento, Love in Portofino, Perdere l’amore, A mano mano, Vivo per lei, Mi manchi, Parla piu piano, Caruso, Il mondo és természetesen nápolyi canzonák – lehet tehát már előre kellemesen nosztalgiázni.

Friss hír még, hogy a filharmónia rendes őszi évadkezdése szeptember 21-én lesz, műsoron Beethoven Missa solemnis.

A zeneintézmény internetes felületei változatlanul: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában