Viharkárok

2023.07.25. 17:46

FRISSÍTVE | Jelentős károkat okozott a vihar Nagyváradon

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Erős szél és eső söpört végig Nagyváradon és Bihar megyén kedd délután, a vihar nem tartott sokáig, de hatalmas károkat okozott. A vihar ideje alatt fák dőltek ki, tetők szakadtak le, járművek rongálódtak meg és oszlopok dőltek ki. A Katasztrófavédelmi Felügyelőség figyelmeztette a lakosságot, de már a vihar kezdetekor, így akik az utcán voltak, csak annyit tehettek, hogy behúzódtak valahová. 

A riasztás szerint 16.53 és 18 óra között lehetett számítani a viharra a következő településeken: Nagyvárad, Nagyszalonta, Székelyhíd, Papfalva, Váradszentmárton, Telegd, Bihardiószeg, Tataros, Nagyürögd, Tóti, Szalárd, Bihar, Biharszentandrás, Vámosláz, Köröskisjenő, Felsőderna, Alsótótfalu, Bors, Körösgyéres, Biharfélegyháza, Vedresábrány, Kiskopács, Biharhosszúaszó, Cséffa, Berettyócsohaj, Hegyközcsatár, Oláhszentmiklós, Vizesgyán, Madarász, Paptamási, Mezőszakadát, Hegyközpályi, Gyapjú és Hagymádfalva.

Az ISU kedd délután 18 órai közleménye szerint a viharkárok elhárítása miatt mozgósították a nagyváradi 1-es és 2-es tűzoltóegységeket, a margittai, valamint az élesdi csapatokat. Nagyszalontán több tíz fa dőlt a 79-es jelzésű országútra, a Madarász és Nagyszalonta között szakaszon, de Nagyszalonta több utcáján is dőltek ki fák. A nagyváradi tűzoltók az egész városban kárelhárítást végeznek, ugyanis alig lehet olyan utcát, városrészt felsorolni, ahol semmi baj nem történt. A közösségi média számos felhasználója tett közzé képeket, videókat különböző nagyváradi csoportokban, melyek bizonyítják a károkat és azt is, hogy a tűzoltók már dolgoznak az elhárításon. Este 20 óráig több mint 400 riasztást kapott a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség – számolt be portálunknak Camelia Roșca szóvivő 21 óra körül, hozzátette, hogy a kárelhárítás több órát is igénybe vehet. Este 21 óráig körülbelül 50 bevetésen vettek részt a vihar miatt a Bihar megyei tűzoltók, a csapatokat kiegészítették a szabadnapon lévő tűzoltókkal.

Többek között az Úri (Ciorogariu), Körös (Tudor Vladimirescu), Beöthy Ödön (Iuliu Maniu), Corneliu Coposu, Horea, Cazaban utcán, valamint a Nagyvásártéren (Piața 1 Decembrie) fák dőltek ki, ágak szakadtak le, melyek járműveket rongáltak meg. Nagyváradon több út járhatatlanná vált kedd délután, de a Körös-parton lévő sétányokon is nehéz volt gyalogolni, ugyanis ezt a részt sem kímélte a vihar. Helyenként tetőcserepeket is lehetett látni, de a Körös-part egy részén szinte egy egész tetőszerkezetet is, melyet a vihar szakított le. Nagyváradon az állami egyetem könyvtárának tetőzetét is lesodorta a szél, egy helyi lakos lencsevégre is kapta a borzasztó látványt.

Áramkábelek is szakadtak le, emiatt a villamosközlekedés is leállt.  A katasztrófavédelem közleménye szerint egy személy sérült meg a viharban, ugyanis az erős szél miatt betört egy ablak, őt kórházba szállították. 

Fotó: Jósa Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában