Tudásfelmérés

2023.06.26. 17:18

Túl vannak az első vizsgán az érettségizők

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődött meg hétfőn az idei nyári érettségi. A vizsga az előző évek mintáját követve három tételből állt, a műszaki és reál szakosok az első tételben George Călinescu Ion Creangăról szóló írásának részletét kapták, melynek kapcsán, illetve személyes élmények alapján egy legalább 150 szavas fogalmazást kellett írjanak arról, hogy az emberek tartoznak-e kifejezni hálájukat annak az iskolának, amelyben neveltetésben részesültek. A szövegalkotás mellett szövegértési feladatok is szerepeltek az első tételben. Második tételként a reál szakosoknak Alexandru Vlahuță egy versét kellett elemezniük legalább ötven szóban. A harmadik tételben egy legkevesebb 400 szavas esszét kértek a vizsgázóktól, amelyben Liviu Rebreanu vagy Camil Petrescu egyik művén keresztül kellett bemutatniuk az elbeszélő szöveg sajátosságait. A humán szakosoknak a harmadik tételben ugyanezen írók műveinek egyik szereplőjét kellett jellemezniük. Az érettségi első napján 50 személy nem jelent meg a vizsgán Bihar megyében, csalási kísérlet miatt azonban senkit sem zártak ki – közölte a Bihar Megyei Tanfelügyelőség.
Az érettségi kedden a szaknak megfelelő kötelező, szerdán a választott tantárggyal folytatódik, csütörtökön pedig az anyanyelv és annak irodalma vizsgával zárul. Az eredményeket július 3-án teszik közzé, legkésőbb 12 óráig, óvásokat benyújtani aznap 12–18 óra között lehet. Az óvások július 4–6. közötti elbírálását követően a végleges eredményeket július 7-én közlik, az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően anonim módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában