Munkálatok

2023.04.22. 10:45

Elkezdődött a geotermikus kút fúrása Váradszőllősön

Forrás: PMO

Erdon-összeállítás

Megkezdődött Váradszőllősön, a Meiului utcán a geotermikus kút fúrása, amelyből a fél városrész termálvizes fűtési rendszeréhez nyerik majd ki a szükséges vizet. A kútfúró berendezést pénteken helyezték üzembe, írja közleményében a polgérmesteri hivatal, azaz megkezdődött maga az ásás.

 

A berendezés folyamatosan, mintegy 2800 méter mélységig fog ásni. A fúrás után a fúrólyukat fémburkolattal látják el. A munkálatok végén a fúrólyukba, mintegy 100 méter mélységben egy szivattyút telepítenek, amivel a mintegy 74°C-os geotermikus vizet nyerik ki, amelyet egy előre szigetelt fémcsövön keresztül a Depozitului utcai geotermikus hőközpontba vezetnek. A fúrás mintegy két hónapig fog tartani, majd három hónapos tesztidőszak következik, amikor ellenőrzik, hogyan működik a szivattyú.

 

A munkálatokat a mélyfúrásokra szakosodott Daflog cég végzi, mely az Elsaco Electronic és az Energomontaj cégek alvállalkozója ebben a projektben. A beruházás megvalósítása után Váradszőllős egy részében termálvíz felhasználásával biztosítják majd a fűtést és a meleg vizet az épületekben. A beruházás közvetlen haszonélvezője lesz 6217 lakás, közintézmény és vállalkozás mintegy 13.500 lakója és dolgozója. A jelenleg a beruházási övezetben működő hét hőközpontot felszámolják, de előbb kiépítik a termálvízszállító hálózatot, felépítik a geotermikus hőállomást, fúrnak egy másik kutat és felszerelnek 277 minihőközpontot minden tömbház lépcsőházába. A finanszírozást a Nagy Infrastrukturális Beruházási Programból biztosítják, a munkálat összköltségvetése 89.930.000 lej áfa nélkül.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában