Per

2023.04.12. 17:57

Bíróságon támadják az élesdi és szentmártoni elkerülő utak megépítését

Nem minden élesdi és szentmártoni polgár örül annak, hogy a településeket elkerülő út épül. A két település lakói összesen tizenhat pert kezdeményeztek a beruházások megvalósítása ellen, melyek egy része a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elé került. A munkálatok mindenesetre haladnak tovább.

Forrás: bihon.ro

ERDON-összeállítás

Az elégedetlen polgárok a Bihar Megyei Tanács és a kormány döntéseit vitatják. A perek közül hetet az élesdi, kilencet pedig a szentmártoni elkerülő út megépítése ellen kezdeményeztek az érintettek – írja laptársunk, a Jurnal Bhorean. A lap úgy tudja, hogy az élesdiek már a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékhez is eljutottak. Egészen pontosan két perről van szó, melyek tárgyalási határideje május, illetve június. A panaszosok, akiket kedvezőtlenül érint az út nyomvonala, azt akarják elérni jogi úton, hogy függesszék fel a munkálat műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyását lehetővé tevő 94/2022 számú kormányhatározatot és a kisajátításokat jóváhagyó 346/2022 számú kormányhatározatot. A többi, élesdiek által indított per még a Bihar megyei bíróságokon van. Januárban a Nagyvárad-Szentmárton összekötő út miatt indított két perben a bihari bíróságok részben helyt adtak a felperesek kérelmének, szám szerint kilencnek, és elrendelték több Bihar megyei tanácsi határozat megsemmisítését, amelyek alapján elfogadták a terv műszaki-gazdasági mutatóit és elrendelték a kisajátítási nyomvonalat. 

Nincs pénz

Jelenleg megyénkben hét nagy infrastrukturális projekt megvalósítását végzi a Bihar Megyei Tanács. Az élesdi körgyűrű építése tavaly nyáron kezdődött, ennek a munkálatnak már a 46 százaléka elkészült. A belényesi körgyűrű munkálatai idén februárban kezdődtek, míg a Nagyvárad-Szentmárton összekötő út munkálatait 2022 októberében kezdték el. Ez utóbbi munkálatnak mintegy 15 százaléka készült el. A Nagyvárad Metropolisz Övezet elkerülő útjának megépítésére két tendert írtak ki két szakasz megvalósítására. A bihari körgyűrű építésére beérkezett pályázatokat most bírálják el, a legnagyobb Bihar megyei infrastrukturális projekt pedig, a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út a tervezési fázisban van. Ezeknek az infrastrukturális beruházásoknak a zöme uniós pénzekből valósul meg, és félő, hogy a perek miatt a megyei tanács nem kapja meg a finanszírozást vagy annak egy részét a jogviták tárgyát képező beruházások megvalósítására. Éppen ezért a már elkezdett munkálatokat a megyei tanács egyelőre saját költségvetésből, illetve bankhitelből állja, ráadásul ezekre az elképzelésekre csak az idei év végéig van lehetőség uniós pénzeket lehívni, írja a Jurnal Bihorean. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában