Ígéret

2023.04.21. 14:50

2025-re mindenhol lesz internet lefedettség Biharban

Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter csütörtökön Nagyváradon bejelentette, hogy az elkövetkező két évben Bihar megye teljes területén biztosítva lesz a széles sávú internet-hozzáférés.

Illusztráció

Pap István

Csütörtöki, Bihar megyei látogatása során Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter elment több olyan településre, ahol egy 65 millió eurós uniós program keretében sikeresen bevezették a széles sávú internetet. Ebben az országos projektben, melyet az idei év végéig le kell zárni, összesen 744 romániai településre vezették be a széles sávú internetet, köztük tizenegy Bihar megyei faluba és községbe: Gálospetribe, Ottományba, Szentjobbra, Albisra, Jákóhodosra, Értarcsára, Érbogyoszlóra, Szalacsra, Kalotára és Erdődámosra. Nagyváradra visszatérve a miniszter meghirdette az új, ezúttal 94 millió eurós internetbővítési programot, melynek ugyancsak az a célja, hogy Romániának azokba az övezeteibe is eljuttassák az internetet, ahol ez jelenleg még nem elérhető. A váradi városházán lezajlott ismertetőn elhangzott, hogy Romániában 1464 településen nincs még internet lefedettség, ezek közül huszonöt Bihar megyében van. A 94 millió eurós értékű programot az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozzák, és összesen 945 települést fog érinteni, ezek között lesz az a 25 Bihar megyei település is, amelyek jelenleg még fehér foltnak számítanak az internet lefedettség tekintetében. Burduja kiemelte: „2025 végére Bihar megye teljes területe csatlakoztatva lesz a széles sávú internethez, ami fontos a helyi fejlődés és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés szempontjából”. A jelenleg még széles sávú internettel nem rendelkező települések között található Érszőllős, Barátka, Rév, Sólyom, Vársonkolyos, Várasfenes vagy Vércsorog.

 

Részletek

Ana Maria Buşoiu minisztériumi államtitkár elmagyarázta, hogy az internet lefedettség biztosítását célzó beruházásokat a magánvállalkozások segítségével fogják megvalósítani. Mivel az esetek többségében kis településekről van szó, ahol a beruházás nem térül meg, ezért a programban részt vevő cégek államsegélyt fognak kapni. Ana Maria Buşoiu jelezte, hogy már dolgoznak is az Országos Versenyhivatallal azon, milyen formát kapjon majd az államsegély. Mint már elhangzott, az új kiírásban 945 romániai település kap majd széles sávú internetet, köztük a 25 Bihar megyei terület is. A mostani programból kimaradó több mint 400 internettel nem rendelkező településen a magánszektor állami közreműködés nélkül fogja kiépíteni a hálózatot, így 2026-ra az ország területének 99 százaléka le lesz fedve széles sávú internettel, melynek ismérve az, hogy az adatletöltési sebesség minimum 100 Mbps.

Önkormányzati segítség

A sajtótájékoztatón jelen volt Cristin Popa, a Közigazgatási, Szabályozási és Hírközlési Országos Hatóság főigazgatója is, aki kijelentette, hogy a széles sávú internethálózat bővítése prioritásnak számít, ez ugyanis megszünteti vagy legalábbis jelentősen csökkenti a város és a vidék közötti különbséget, mely az Európai Unió országai közül Romániában a legnagyobb. Ahhoz, hogy az internetet az ország minden pontjára el lehessen juttatni, szükség van arra is, hogy az önkormányzatok támogassák az internetszolgáltatókat és a hálózatot kiépítő cégeket, jelenleg ugyanis az tapasztalható, mondta az igazgató, hogy egy réten egy pózna felállításához ugyanannyi időbe kerül megszerezni a szükséges engedélyeket, mint egy híd építésének az esetében. A maga során Sebastian Burduja is arra kérte a megyei önkormányzatokat, hogy támogassák az internetet telepítő cégeket, mihamarabb adják meg nekik a szükséges engedélyeket, majd kilátásba helyezte, hogy a minisztérium minden olyan megyei tanácsot fel fog hívni, ahol késlekedést tapasztalnak az internet hozzáférési projekt megvalósításában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában