Március 15.

2023.03.15. 07:27

Ünnepi programok az 1848-as forradalom emléknapján

ERDON-összeállítás

Az elmúlt közel három évtized hagyományaihoz híven idén is méltóképpen szeretné megünnepelni Nagyváradon az 1848-as márciusi forradalom évfordulóját az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete, a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel közösen. A megyei szervezet vezetői, a hagyományos program szervezői a több évtizede közösen rögzített időpontokban helyezik el koszorúikat a megemlékezési helyszíneken. Nemzeti ünnepünkön a közös ökumenikus istentiszteletet történelmi egyházaink idén a nagyvárad-olaszi református templomban szervezik meg. Nemzeti ünnepünk megemlékezési programja a következő.
Március 15., szerda, 11 óra – Koszorúzás a biharpüspöki világháborús emlékmű mellett álló kopjafánál; 12 – Ünnepi istentisztelet a rogériuszi református templomban, ezt követően koszorúk elhelyezése a harangtorony alatt kialakított honvéd emlékhelyen; 14 – Koszorúzás Rulikowski Kázmér emlékművénél; 14.40 – Koszorúzás a Nicolae Bălcescu-szobornál; 17 – Ökumenikus istentisztelet a nagyvárad-olaszi református templomban; 18 – Koszorúzás és ünnepi beszédek Szacsvay Imre szobránál, majd huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán a Petőfi Sándor-szoborig; 20 – Koszorúzás Petőfi Sándor szobránál; 20.30 – A római katolikus püspöki palota Fix Makerspace termében a szolnoki Kodály kórus műsora: „Kodály 140, Szolnoki Kodály kórus 100”. „Ünnepeljünk újból együtt március 15-én!” – áll az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete által szerkesztőségünkbe eljuttatott meghívóban.

Megemlékezés

A nagyváradi polgári, nemzeti oldal ebben az esztendőben is megemlékezéseket szervez március 15-i nemzeti ünnepünkön. A tisztelgések 10 órakor kezdődnek Rulikowski Kázmér síremlékénél a köztemetőben. Itt rövid beszédet mond Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó. 10.30 órától Farszádi Kováts Mihály, Bem tábornok segédtisztje síremlékénél koszorúznak a Barátok templomának alagsorában, rövid beszédet mond Moldován Lajos, az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi elnöke. 11 órától Petőfi Sándor mellszobránál lesz koszorúzás a nevét viselő parkban, ahol Habinyák István, az EMSZ Bihar megyei elnöke mond rövid beszédet. Délután 16 órától néptáncos toborzót tartanak a Szent László téren. A Magyar Polgári Egyesület szervezésében zajló eseményen Szerefi Ilona népdalokat énekel, a berettyóújfalui Bajnóca néptánccsoport különböző tájegységeink, köztük Bihar vármegye hagyományait, népi táncait eleveníti meg. Innen a megemlékezők magyar lobogók alatt vonulnak át Szacsvay Imre mártír országgyűlési jegyző szobrához 17 órára. Elhangzik Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenete, majd Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvivő elnöke mond ünnepi beszédet. A szobornál az ünnephez illő szavalatok hangzanak el, tárogatón közreműködik Kiss Géza kántor, alkalmi előadással a Motolla énekegyüttes szerepel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az ünnepi megemlékezésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában