Gyanús eset

2023.03.30. 16:04

Átverés vagy sem – a megelőzés a legfontosabb

Gyanús üggyel kapcsolatosan kereste meg szerkesztőségünket egy nagyváradi olvasónk: az emberi jószándékkal való visszaélésre gyanakszik. A rendőrség a megelőzésre hívja fel a figyelmet, ha pedig már megtörtént a baj, akkor a hivatalos panasztételre.

Illusztráció

Törő Enikő

A nagyváradi Meșteșugarilor utcán lakó idős asszonyhoz március 27-én bekopogtatott egy hölgy egy 13-14 év körüli lánnyal. Az illető román nyelven beszélt, és arról számolt be, hogy a beteg kislány kezelésére gyűjtenek pénzt. Olvasónk, aki egyedül él, 50 lejt adott neki, amiről nyugtát is kapott. Ugyanígy járt el egy idős szomszédja is. Az eset csak később kezdett gyanússá válni, amikor az egyik szomszéd tömbház lakójával találkozott, aki arról számolt be, hogy ő nem engedte be a kopogtatókat az épületbe – akiket egyébként egy férfi várt odakint –, azonban úgy tudja, hogy egy másik tömbházba sikerült bejussanak. Az illető, mint mondta, azért nem engedte be őket, mert furcsának találta az esetet. Olvasónk ezután újra a kezébe vette a kapott nyugtát, amin látta, hogy az ő neve, mint adományozó, tisztán látszik, viszont annak a neve, aki átvette a pénzt, már nem olvasható, illetve a nyugtán lévő pecsét is nagyon halvány, így arról sem olvasható le információ. A nyugtára ráírták azt is, hogy 50 lejt adományozott, ez könnyen leolvasható. Ezek után egyre gyanúsabbá vált számára az eset, és úgy döntött, megosztja tapasztalatát velünk. ,,Szívesen segítek, akinek csak tudok, és amikor lehet, de azért nem szeretném, ha becsapnák az időseket. Ha viszont valóban jó helyre került a pénz, akkor annak nagyon örülök” – mondta olvasónk. 

Az üggyel kapcsolatosan megkérdeztük a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, Alina Fărcuțát, hogy érkezett-e bejelentés hasonló esetről, vagy, hogy csalásról lehet-e szó. Ő azonban csak annyit nyilatkozott portálunknak, hogy amennyiben az adományozó gyanúsnak véli az esetet, tegyen panaszt az Aradi úti rendőrségi székhelyen (Nagyvárad, Aradi út/Calea Aradului, 78-as szám).

Megelőzés

A rendőrség egyébként országszerte több olyan kampányt szervez, melynek a megelőzés a célja. Az egyik kampányuk, melyet az elmúlt év végén indítottak, a #sigurACASĂ! (#biztonságosOTTHON) címet viseli, és a lakásból való lopásra hívja fel a figyelmet, valamint több típusú átverésre is: kérdőívezés, jótékonysági pénzgyűjtés, reklámozás stb. Az első és legfontosabb tanács ezekkel kapcsolatosan, hogy ne engedjünk be idegeneket a lakásba anélkül, hogy meggyőződnénk arról, hogy valójában kikről van szó, illetve, ha lehet, már a tömbházba se engedjünk be ismeretlen személyeket. Amennyiben valaki hivatalos személynek adja ki magát, győződjünk meg arról, hogy igazat mond, például kérjünk el egy igazolványt. Adományozás esetén mindig jegyezzük fel, hogy kinek és mennyi pénzt adtunk, a nyugtán pedig legyen minden jól olvasható. Továbbá az értékeinket ne hagyjuk szem előtt, valamint az erkélyen se tároljunk nagy értékű dolgokat. Fontos ugyanakkor kommunikálni a szomszédokkal, felhívni egymás figyelmét arra, ha valamit furcsának vélünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában