Tisztelgés

2023.03.12. 17:32

1848 hőseire emlékeztek Váradszőllősön

A váradszőllősi római katolikus templom melletti emlékműnél szervezett negyvennyolcas megemlékezést az RMDSZ vasárnap délután, együttműködve a történelmi egyházakkal, iskolákkal és civil szervezetekkel.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Ünnepi beszédében Tolnai Andrea, az RMDSZ nagyvárad-szőllősi körzeti elnöke úgy fogalmazott: a márciusi fiatalok nem nyerték ugyan meg a szabadságért vívott harcot, számunkra mégis hősök. Kivívták nemcsak a magyar, hanem más nemzetek tiszteletét is, beírták nevüket a történelembe. Hittek abban, hogy a magyaroknak joguk van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz. Ezek ma is jogos elvárások, de az ő, változásra kiéhezett szemléletük és sokuk véráldozata kellett ahhoz, hogy a rendszerben jobbítások következzenek be. „Napjainkban is csak úgy lehet eredményeket elérni és jótetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mellé állva összefogunk és egységesek vagyunk, miközben tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot, mind elhivatottságot” – jelentette ki Tolnai Andrea.

 

Szabó József önkormányzati képviselő, váradi RMDSZ-elnök azt tanácsolta: viseljük bátran a kokárdáinkat, énekeljük bátran nemzetünk himnuszát, és jelezzük a környezetünknek, hogy ma is, a jövőben is büszkék leszünk hagyományainkra, történelmünkre. Megfogalmazta: a megemlékezés és a közös ünneplés jelentsen ebben a háborús időben is több odafigyelést, nagyobb segítőkészséget azokkal szemben, akiknek szükségük van rá, és sose felejtsük, hogy a környezetünk, a mi kis világunk csak akkor tud jobbá válni, ha azért mindannyian teszünk, mindenki a maga módján.

 

Az emlékműsor keretében felléptek: Nyitrai Boglárka és Nagy Tamara közösen, illetve Fenyvesi Arianna (mindhárman a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai), Szebeni Nikolett, a nagyváradi 30-as számú Rügyecske óvoda nagycsoportosa, az Orsolya óvoda szőllősi kirendeltségéhez tartozó gyermekek, valamint a Dimitrie Cantemir Általanos Iskola néhány tanulója. Az ünnepség koszorúzásokkal ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában