Költségvetés

2023.01.31. 17:56

Nagyvárad a pénzügyi optimizmus városa

Nagyvárad történetének legnagyobb költségvetéseként harangozta be Florin Birta polgármester kedden a város idei költségvetés-tervezetét, amelyet pár órával később megszavazott a helyi tanács.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mint arról már korábban beszámoltunk, a város költségvetése 2,38 milliárd lejre rúg, amihez hozzáadódik a tavalyi 51,8 millió lejes többlet, vagyis a város közel 500 millió eurós költségvetéssel számol az idén. Az elöljáró kiemelte, hogy ennek az összegnek a 33 százaléka az önkormányzat közintézményeinek saját bevételeiből származik, ezek az összes bevételek 26 százalékát teszik ki, az állami költségvetésből származik a helyi büdzsé 11 százaléka, az uniós források a bevételek 16, míg a bankkölcsönök a bevételek 12 százalékát teszik ki.

Visszaosztás

A polgármester kiemelte a jövedelemadóból visszaszármaztatott összegeket, amelyek Nagyvárad esetében évről évre nőnek. A nagyváradi munkavállalók tíz százalékos jövedelemadója az állami költségvetésbe folyik, de ennek az összegnek a 63 százaléka visszakerül a helyi önkormányzathoz. Három év óta minden év elején az illetékes intézmény megbecsüli azt, hogy mennyi pénz jár Nagyváradnak, tavaly ez a becsült összeg 315 millió lej volt, de az év végére az önkormányzat meghaladta ezt és 319 millió lejt inkasszált. 2023-ra Nagyvárad becsült bevétele ebből a forrásból 363 millió lej, ami szintén jelentős növekedésnek számít. Florin Birta kifejtette: annak tudható be ez a növekedés, hogy vagy a béralap, vagy a munkahelyek száma minden évben nő Nagyváradon, és ez a pozitív fejlemény a polgármester szerint a befektetők Nagyváradra vonzásának köszönhető.

Kiadások

Florin Birta hangsúlyozta, hogy a költségvetés kiadási oldalának 54 százalékát a működési költségek teszik ki, 46 százalék pedig a fejlesztési költség. Felhívta a figyelmet arra, hogy Nagyvárad az egyetlen megyeszékhely az országban, mely önállóan működteti a kórházakat, melyek fenntartási költségei szintén benne vannak a működési költségekben. De ha kivennénk a kórházak fenntartásához szükséges mintegy 800 millió lejt a számításból, akkor a kiadási oldalnak mindössze 32 százaléka lenne a működési, és 68 százalék a beruházási költség. A fejlesztési költségek több mint ötven százaléka vissza nem térítendő támogatásokból és az állami büdzséből származik. A polgármester hangsúlyozta azt, hogy nehéz év elé nézünk, mert be kell fejezni a lejárt uniós költségvetési ciklusban megnyert projekteket, és mindazt, amit nem sikerül befejezni az év végéig, azokat a helyi költségvetésből kell majd folytatni. A város legnagyobb és legköltségesebb beruházásai az idei évben a fűtéshálózat cseréje, a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Váradszőllősön és a Gojdu téri aluljárók megépítése, ezeket mind be kellene fejezni 2023 végéig. Végezetül az elöljáró megemlítette, hogy a költségvetést közvitára bocsátották és 152 javaslat érkezett, ezek egy részét pártok fogalmazták meg. A javaslatok között voltak olyanok, amelyeket belefoglaltak a költségvetésbe, de ezek sem változtatták meg lényegi módon annak szerkezetét.

Nagy büdzsé, kis vita

A költségvetés-tervezet nem szült különösebb vitákat a keddi helyi tanácsülésen. Adrian Madar, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője azt tette szóvá, hogy a városvezetés nem vette figyelembe a PSD által benyújtott módosító javaslatokat, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy a városvezetés az idén több mindent akar megvalósítani, mert az elmúlt öt-hat évben együttvéve. „Szeretném, ha egy kissé realistábbak lennénk” – fogalmazott. Válaszában Florin Birta ismét kiemelte azt, hogy az önkormányzat tartja fenn a kórházakat is, illetve az önkormányzat pályázik az Országos Helyreállítási Tervhez is különböző projektek finanszírozására, amelyek szintén megdobják a büdzsét. A város idei költségvetését végül négy tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában