Ady

2023.01.27. 09:32

Kötetbemutatóval zárult az Ady 250 ünnepségsorozat

Az Ady 250 ünnepségsorozat lezárásaként, és kapcsolódva a költő január 27-i halálának évfordulójához, csütörtök délután bemutatták az iskolai albumot. A Vad Márta igazgató által szerkesztett kötet az Ady Endre Elméleti Líceum és az Alma Mater Alapítvány kiadványa, a megjelenését pedig a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A moderátori feladatokat ellátó Kirkósa Enikő magyartanár, a kötet egyik korrektora köszöntötte az ünneplőket. Vad Márta igazgató kiemelte, hogy tulajdonképpen ezzel a rendezvénnyel zárul az Ady 250 ünnepségsorozat, melyet azért szerveztek, mert 2022-ben ünnepelték az iskola megalapításának 250. évfordulóját. Mottóul a Múlt – Jelen – Jövő szlogent választották, hiszen meggyőződésük, hogy miközben tartalommal töltik meg a jelent, kegyelettel adóznak az értékteremtő múltnak, és ezekből építkezve teremtik meg a jövőt. Az intézményvezető felidézte: azzal indították a tavalyi évet, hogy Böcskei László megyés püspök és Cseke Attila miniszter jelenlétében a díszteremben aláírták az épület teljeskörű felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést, mely beruházás a fejlesztési minisztérium támogatásával valósul meg, az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül. Ezt követően aztán úgymond felpörögtek a jubileumi események, szinte minden hónapban szerveztek valamit. Az ünnepi hét májusban zajlott, ennek csúcspontja egy időkapszula elhelyezése volt az iskola falába, amivel üzentek a jövőnek. „Beletették” a tanítást elindító orsolyita apácák iránti tiszteletüket, a jelenkorban működő tanintézet tárgyi emlékeit és a felújításra vonatkozó reményeiket. Az elmúlt hónapokat pedig inkább a renoválási munkálatok határozták meg, „ebben élünk szeptember óta”, fogalmazott Vad Márta, megköszönve mindenkinek a lelkesedését, kitartását, tenni akarását, és egyúttal még legalább további 250 évet kívánva.

Megzenésített Ady-versekkel léptek fel ezután a Kajántó Judit tanár és Makai-Bölöni Judit könyvtáros (vagy ahogyan minden adys ismeri, „Cseresznye”) által felkészített diákok: Szellő Nikoletta, János-Szatmári Boglárka, Székely Renáta, Oprea Kinga, Papp Richard, Illés Jácint, Kólák Dávid és Pap Alpár.

 

Az iskolai emlékkönyvet Tóth Márta tanár, korábbi igazgató, a kiadvány másik korrektora mutatta be. Arra hívta fel a figyelmet, hogy évszázados hagyományai vannak a tanügyben az emlékalbumok megjelentetésének, a rendszerváltás után az Ady Endre Líceum első emlékkönyve 1993-ban látott napvilágot. Igény volt rá, mert vannak olyan jelentős események, melyek ugyan életre szólóak, mégis a mindennapi rohanásban később elfelejtődnek. Ez a mostani, az utóbbi öt évet összefoglaló egy kicsit másképp strukturált, mint a legelső, hiszen változnak az idők, és a korszellemre is tekintettel kell lenni. Tóth Márta ugyanakkor megjegyezte: érdekes, hogy talán azt gondolhatnánk, a Covid miatt nem történt semmi, mégis, a könyvet átlapozva kiderül, hogy rengeteg minden volt, igazodva az éppen aktuális körülményekhez. Tervekben, tanulásban, megvalósításokban tehát nem szenvedtek hiányt, miközben megtapasztalták, hogy mennyire fontosok tudnak lenni a személyes találkozások, mikor ezek már ismét engedélyezve lettek.

 

A Vad Márta igazgató által szerkesztett kötet az Ady Endre Elméleti Líceum és az Alma Mater Alapítvány kiadványa, a megjelenését a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Korrektorok: Tóth Márta és Kirkósa Enikő, számítógépes szerkesztés: Vad Zoltán és István Zoltán, a pályázattal Závodszky Tamás foglalkozott. Az album iránt az iskola titkárságán lehet érdeklődni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában