Ajánló

2023.01.25. 08:43

Félévszázadok viharában: Dutka Ákos-emlékest

Szigligeti-sajtóanyag

Ötven éve, 1972. december 27-én hunyt el Dutka Ákos (1881–1972) költő, publicista, szerkesztő, a modern magyar poézis egyik úttörője, A Holnap antológiák megbecsült tagja, a Holnap Irodalmi Társaság titkára. Az első világháborúban mindvégig pacifista, annak végén Budapestre költözve a Külügyminisztérium sajtóelőadója, később a Friss Újság felelős-, majd főszerkesztője, a negyvenes években a német orientáció és a náci bevonulás ellenzője, az 1956-os forradalom egyik első köszöntője. Hosszú életútja alatt mindvégig megmaradt szülővárosa poétájának, két prózai visszaemlékezése is a századelő Nagyváradának, A Holnap városának állít méltó emléket. Az egykori költői „hetesfogatból” ő az egyedüli, aki valóban a város szülötte.
Emlékére, dr. Boka László irodalomtörténész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
Az est során két, vetítéssel színesített előadásra, valamint egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Közreműködnek a Szigligeti Színház színművészei, Dobos Imre és Dimény Levente, illetve zenei darabokkal és megzenésített Dutka-versekkel Thurzó Sándor József (mélyhegedű) és Boros Beatrice (zeneszerző, ének, zongora). Az est végén a résztvevők koszorút helyeznek el a Holnaposok-szoborcsoportnál. A rendezvény díszvendége dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, címzetes egyetemi tanár. A kerekasztal-beszélgetést vezeti: Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője. Előadók: dr. Borbás Andrea irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa; dr. Boka László irodalomtörténész, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Partiumi Keresztény Egyetem docense.
A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Támogatók: Léda Alapítvány, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, Szigligeti Tanoda Egyesület, dr. N. Császi Ildikó vendégoktató, Plusz FM – Nagyvárad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában