Zenei szolgálat

2022.12.04. 16:00

Tihanyi kórus lépett fel Nagyváradon

A szerző felvétele

Tóth Gábor

A Tihanyi Bencés Apátsági Templom Énekkara tartott zenei áhítatot 11 órakor és végzett szentmisei zenei szolgálatot 11.30 órai kezdettel advent második vasárnapján, december 4-én a székesegyházban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség meghívására. Karnagyukat, Kővári Pétert, az apátság zeneigazgatóját kérdeztük röviden az énekkarról, Erdéllyel való kapcsolatukról. Mint kiderült, a kórus többször is járt, fellépett már korábban határon innen, Székelyudvarhelyen, Tihany testvérvárosában, de erre a hétvégére kifejezetten Nagyváradra jöttek, s ez most számukra a zenei szolgálaton túl egyben zarándoklat, kulturális és lelki feltöltődés volt. A tihanyi kórus több mint húsz éve működik és 2019-ben szerveződött újjá. Világi tagok alkotják, Tihanyon kívül szerte a Balaton-felvidékről és Veszprémből. Huszonöt állandó tagjukból most tizenheten énekeltek a székesegyházban. Mint megtudtuk, főként liturgiákon szolgálnak, de hangversenyt is adnak, ebben az időszakban hagyományosan például minden év advent harmadik vasárnapján a Tihanyi Bencés Iskola Gyermekkórusával közösen.

Kővári Péter zeneigazgató – a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett egyházzenei szakértő, orgonaművész – vezette a kórust, emellett a szentmisei zenei szolgálat alatt ő ült a kisorgonánál is. A misét megelőző rövid zenei áhítaton 11 órai kezdettel pedig Küronya Veronika orgonált két Nun komm, der Heiden Heiland feldolgozást: Buxtehude korálelőjátékát és Zachow variációit. A tihanyiak tehát még nem próbálhatták ki most élesben a karzati nagyorgonát, amelynek teljes helyre- és visszaállításán épp az utolsó simítások zajlanak.

 

A zenei áhítaton, melyen a két mise közötti fél órában sajnos még viszonylag kevés érdeklődő volt, a következőket hallhattuk: Népek megváltó Istene, Orlando di Lasso Magnificat secundi toni, az említett Buxtehude-orgonadarab, John Stainer God so loved the world, valamint a szintén említett Zachow-mű. A szentmisei szolgálaton elhangzottak: Salomone Rossi Rorate caeli (introitus), adventi tropizált Kyrie (Sanctorum lumen magyar változata), Sionból ragyog fel (graduále), Mozart Alleluja (az Exsultate, jubilate tételének kórusletét-változata), Thomas Tallis If ye love me (offertórium), magyar gregorián Sanctus-Benedictus és Agnus Dei (Missa Mundi), Jeruzsálem kelj fel (communio), Alexandre Guilmant Ave verum corpus (áldozásra).

Székesegyházi zenei események nyomán gyakorta emlegetjük a barokk bazilika akusztikáját – a szakértő zeneiségű vendégkórus lelket megérintően és tartalmasan adventre hangoló éneke nyomán ezúttal állíthatjuk, vasárnap délelőtt autentikus tihanyi visszhanggal telt meg a nagyváradi templomtér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában