Ajánló

2022.10.11. 14:26

Programkavalkád Nagyváradon

Számos programot szerveznek október 12-től kezdődően Nagyváradon, hiszen ezen a héten két ünnepségsorozat is zajlani fog a városban. Az alábbiakban a szerdai eseményekről olvashatnak.

Fotó: Pikó Stefánia

BN-összeállítás

A Ferdinand román király és Mária királyné megkoronázásának századik évfordulója alkalmából életre hívott programsorozatot október 12–16. között rendezik meg Nagyváradon, e mellett október 14–16. között zajlik majd a FestiFall őszi fesztivál is. A programkavalkád szerdán, Nagyvárad hivatalos városnapján kezdődik. Ezen a napon például ingyenesen lesznek látogathatók az Oradea Heritage által működtetett létesítmények: a Darvas-ház, a szabadkőműves múzeum, a városháza tornya, a neológ zsinagóga és a zsidó történeti múzeum is. Az ingyenes látogatás mellett más programok is lesznek egyes múzeumokban: október 12-én 17 órától kiállítás nyílik a Darvas-házban Mária királyné korabeli ékszerekből és egyéb tárgyakból, köztük a királyné által dedikált könyvekből. Kora este 18.30-tól a Kossuth (Indepedenței) utcai neológ zsinagógában 5–12 év közötti gyerekek festményeiből nyílik kiállítás, este 19.30-tól a szabadkőműves múzeum udvarán lézershow és egyéb látványos bemutatók lesznek. A látványosság óránkét lesz megtekinthető 19.30, 20.30 és 21.30 órai kezdettel. 

 

Érdekesnek ígérkezik, hogy Mária királyné Bémer (Ferdinand) téri szobrát virágokból készült köpennyel borítják, míg Ferdinand király Szent László téri szobra mellett korabeli tárgyakat, kardot, sisakot, lobogót, kitüntetéseket, illetve két korabeli ágyút fognak kiállítani.

Október 12-én megtartják a szokásos városnapi ünnepi programokat is: 11.30-tól a helyi tanács ünnepi ülést tart a polgármesteri hivatal nagytermében, amelynek keretében díjazni fogják a tantárgyversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő diákokat és felkészítő tanáraikat. Ugyanaznap 13 órától kezdődnek az ünnepi beszédek és koszorúzások a Szent László téren, majd 14 órától indul a díszfelvonulás Mária királyné szobrához, az Aurel Lazăr Emlékmúzeumhoz, majd az Aurel Lazăr-szoborhoz. Délután 17.30-tól a kolozsvári Gemina katonai zenekar koncertje lesz a Szent László téren. Újdonságnak számít, hogy idén Ferdinand király Szent László téri szobránál október 12-én, majd október 15-én is 9–15 óra között óránként díszőrségváltás lesz.

 

Forgalomkorlátozás

Nagyvárad napja alkalmából, október 12-én, 14 és 14.10 óra között forgalomkorlátozás lesz a Kossuth (Independenţei) utcán és a Szent László hídon, míg a díszfelvonulás elér a Bémer (Ferdinand) térig. Itt tartják meg az ünnepséget, melynek lebonyolítása érdekében a gépjárműforgalom korlátozva lesz a Színház (Patrioţilor) és a Iosif Vulcan utcákon 14.10 és 14.35 óra között. Korlátozások lesznek érvényben 14.35 és 14.50 óra között is, míg a felvonulók a Iosif Vulcan – Ezredévi emléktér (Libertăţii) – Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca útvonalon haladnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában