Megemlékezés

2022.08.25. 10:00

Czárán Gyulára emlékeztek Nagyváradon

Az EKE '91 Nagyvárad-Bihar, a Czárán Gyula Alapítvány és az Eco Mountain Transylvania Egyesület közös megemlékezést tartott kedden este Czárán Gyula Ezredévi-emléktéren álló mellszobránál, a nagy előd születésének 175. évfordulója alkalmából. Koszorú lett elhelyezve az RMDSZ részéről is.

Ciucur Losonczi Antonius

Egy nappal korábban az Eco Mountain Transylvania Egyesület tagjai rendbe hozták a szobor talapzatát, illetve virágokat is ültettek. A kedd esti rövid ünnepségen megjelenteket Lázár Tibor, az EKE '91 Nagyvárad-Bihar alelnöke üdvözölte, megemlítve, hogy a mellszobor Egri Ferencnek, a Czárán Gyula Alapítvány korábbi elnökének köszönhetően áll az Ezredévi-emléktéren.

Székely-Farkas Tímea, az Eco Mountain Transylvania Egyesület társalapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy Czárán Gyula, „a magyar turizmus atyja” 1847. augusztus 23-án született a mostani Arad megyei Seprősön. Földbirtokos volt, az első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró. Budapesten és Bécsben tanult jogot, de utána a turizmusnak szentelte az életét. A Bihar-hegység több vízesésének és barlangjának a felfedezése után feltárta a Meleg-Szamos forrásvidékét és a hegység más nevezetességeit (Csodavár, a mézgedi cseppkőbarlang, a révi sziklaszoros és barlang stb.). Saját költségén létesítette az útjelzéseket, építette ki a turistautakat. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület tiszteletbeli, illetve a Királyi Magyar Természettudományi Társulat és a Magyarhoni Földrajzi Társulat rendes tagja volt. Útikalauzt írt, a Bihar-hegység kiépítésére 25 évet áldozott, utakat, hidakat, létrákat készített szinte a hegység minden látnivalójához. Sziklaalakzatokat és karsztjelenségeket tárt fel, egyetlen emberként egy egész testület munkáját végezte el. Turistatársai a „Galbina fejedelme” címmel tüntették ki mint nagy alkotót.

 

Ezután, mint az RMDSZ környezetvédelmi testületének az alelnöke Székely-Farkas Tímea Czárán Gyuláról, az emberről beszélt. Ennek során Némethy Gyula nagyváradi apátkanonok, Záray Jenő aradi tanár és dr. Szádeczky Gyula kolozsvári egyetemi oktató Czáránról írt méltatásaiból idézett. „Születésének 175. évfordulóján az emlékezés koszorúit helyezzük el, bízva abban, hogy Czárán Gyula neve, munkássága és tenni akarása tovább él közösségünk természetjáró (és nem csak) köreiben”, fogalmazott Székely-Farkas Tímea.

Az EKE '91 Nagyvárad-Bihar részéről Gy. Balogh László elnök, a Czárán Gyula Alapítványtól Székely Zoltán elnök, az Eco Mountain Transylvania Egyesület nevében Gáll Szabolcs tag, a nagyváradi RMDSZ képviseletében pedig Székely-Farkas Tímea és Botházy Nándor ügyvezető elnök helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában